Finansije
22

MMF upozorava: Globalni dug porastao na 136 biliona eura

Klix.ba
Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je zabrinutost zbog rasta globalnog duga koji je ove godine dostigao visinu od 225 posto bruto domaćeg proizvoda na svjetskom nivou, što bi naknadno moglo dovesti do finansijske krize.

"Na nivou od 225 posto svjetskog BDP-a globalni dug je na rekordnom nivou. Dvije trećine svjetskog duga, oko 100 biliona dolara (100 američkih triliona) sastoji se od obaveza privatnog sektora", rečeno je iz MMF-a. Ukupni globalni dug iznosi 152 biliona dolara ili 136 biliona eura (hiljadu milijardi, američki trilion).

Globalni dug 2002. godine iznosio je blizu 200 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda. MMF naglašava da, iako je veći dio duga kreiran prije finansijske krize 2008. godine, niske kamate uzrokovale su rast korporativnog duga u državama u razvoju.

Nivoi privatnog duga su visoki, kako u razvijenim zemljama, tako i u rastućim ekonomijama kao što su Kina i Brazil, a koje su od izuzetne važnosti za svjetsku finansijsku stabilnost.

Iako ne postoji tačna granica u odnosu svjetskog BDP-a i svjetskog duga, finansijske krize se često povezuju sa izrazitim rastom duga privatnog sektora u državama prvog svijeta i državama u razvoju.