Finansije
5

Milano: Dolce & Gabbana iz protesta zatvorili svoje trgovine

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Talijanski modni dizajneri Dolce & Gabbana zatvorili su svoje trgovine u Milanu na tri dana, iz protesta zbog optužbi za utaju poreza.

Natpisi "zatvoreno iz ponosa" okačeni su na prozore njihovih trgovina u Milanu, gradu u kojem su 1985. prikazali svoju prvu kolekciju.

Domenico Dolce i Stefano Gabbana dobili su 20 mjeseci zatvorske kazne zbog utaje poreza na tantijeme u vrijednosti od oko milijardu eura, nakon prodaje svog brenda luksemburškoj kompaniji 2004. godine.

Dizajnerski duo još uvijek ne služi kaznu, budući da, po talijanskom pravosudnom sistemu, svako koga se proglasi krivim za neki zločin automatski ima pravo na najmanje dvije žalbe.

Gradska uprava tvrdi da duo više neće moći koristiti nijedan javni prostor za svoje showe, budući da su loši za ugled grada.

"U svakom trenutku kada dizajneri Dolce i Gabbana zatraže dozvolu za korištenje javnog prostora, gradsko vijeće će morati da ih odbije. Njihova moda je u svijetu prihvaćena kao vrhunska, ali nama ne trebaju utajivači poreza da nas promoviraju", rekao je komercijalni direktor milanske gradske uprave Franco D’Alfonso.

Dizajneri su pobjesnili nakon ovih riječi. "Gradsko vijeće: Odvratni ste!!!", tvitao je Gabbana.

"Ne želimo više da trpimo nezaslužene optužbe finansijske policije i nadležnih iz javnih prihoda, napade ministarstava i medijski stup srama kojem smo godinama podvrgnuti", saopćio je dizajnerski duo, dodavši kako će nastaviti isa plaćanjem više od 250 uposlenika u Milanu.

Presuda je uslijedila nakon istrage koja je počela 2008. godine. Dizajnerski dio je, sa još šest osoba, optužen za utaju poreza nekoliko godina nakon uspostavljanja čelne kompanije u Luxembourgu. Žalba čuvenog dua očekuje se uskoro, a naređeno im je i da plate odštetu talijanskim modnim vlastima.

Kada su optužbe dospjele u javnost, Gabbana je talijanske porezne vlasti nazvao "lopovima" i zaprijetio da će napustiti zemlju.

Utaja poreza košta Italiju 200 milijardi eura godišnje.