Predsjednik Uprave banke
3

Marco Trevisan: Ova godina je za Intesa Sanpaolo Banku posebna, klijentima spremamo niz aktivnosti

I. B.
Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH
Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH
Intesa Sanpaolo Grupa je jedna od vodećih bankarskih grupacija u BiH pa tako i Evropi gdje broji približno 4.650 podružnica i 20,5 miliona klijenata. Predsjednik Uprave banke u BiH Marco Trevisan govorio je o ostvarenim uspjesima u 2022. godini, kao i planovima za budućnost.

Trevisan ima bogato međunarodno bankarsko iskustvo i obavljao je brojne odgovorne dužnosti u okviru Grupe Intesa Sanpaolo.

Između ostalog, u Milanu je bio direktor Grupe za restruktuiranje kredita za velika, kompleksna i međunarodna društva (2019-2020), zatim, generalni direktor regije Bliski istok, Turska i Afrika (2016-2019) s bazom u Dubaiu, bio je generalni direktor u Turskoj, s bazom u Istanbulu (2014-2016), generalni direktor za Međunarodna pravna lica - UK, Skandinavija i SIE, s bazom u Londonu (2011-2013) i slično.

Ovako je govorio u poslovanju grupacije u BiH.

Kako ocjenjujete prethodnu godinu u poslovanju vaše banke?

Nakon što smo zakoračili u 2022. godinu sagledavali smo posljedice koje je po cjelokupno tržište ostavila pandemija koronavirusa. Iako je virus i dalje bio aktivan, trudili smo se izvući najbolje i kreirati najbolje strategije za tu godinu. Vrlo brzo započete su i geopolitičke tenzije koje su zahtijevale brzo prilagođavanje svemu što su sa sobom donijele. Uprkos svim ovim neizvjesnostima, ekonomija zemlje pokazala je izuzetnu otpornost u mnogim sektorima ekonomije. U ovom teškom kontekstu, naša Banka je ostala fokusirana na profitabilnost, kvalitet kredita, uslugu klijentima i inovacije proizvoda, uspjevši da završi godinu s rezultatima iznad očekivanih, gradeći tako čvrstu osnovu za ambiciozne planove rasta koje imamo za 2023. godinu.

Tokom prošle godine pokrenuli smo veliki broj incijativa. Našim klijentima iz segmenta stanovništva smo ponudili novu kreditnu liniju u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a koja se tiče energetske efikasnosti, kao i neke nove proizvode i usluge poput kupovine na rate putem SMS-a, proizvoda za majke djece do tri godine starosti "Mamma@work", širenje ATM mreže (posebno segmenta uplatnih bankomata), usluge osiguranja i mnoge druge. Pored proizvoda i usluga Banke trudili smo se biti na raspolaganju zajednici u kojoj poslujemo pa smo tako tokom protekle godine donirali 40.000 KM različitim udruženjima ili projektima koje smo smatrali korisnim za poboljšanje rada određenih institucija. Kroz kampanju Inspirisani srcem zajedno s kompanijom Visa, a uz pomoć naših klijenata donirali smo 38.000 KM za dva porodilišta u BiH. U ime naših klijenata posadili smo 5.000 sadnica u 5 regija u kojima poslujemo.

Šta smatrate da su bili najveći izazovi u poslovanju tokom 2022. godine?

Kao što sam ranije spomenuo, bilo je nekoliko ključnih izazova koji su se sami nametnuli, ali mi u Intesa Sanpaolo Banci smo se trudili da sve te izazove pretvorimo u prilike i da se orijentišemo u cjelosti prema klijentima i da im istinski budemo ključni partner kada su finansijske usluge u pitanju.

Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH
Marco Trevisan, predsjednik Uprave Intesa Sanpaolo Banke BiH

Koliko su inflacija i rast kamatnih stopa uticali na poslovanje

Intesa Sanpaolo je jedna od nekolicine banaka u BiH koja je svoju promjenjivu kamatnu stopu na kredite vezala za prosječnu depozitnu stopu Centralne banke, a ne za Euribor. Na ovaj način održavamo kamatne stope stabilnim i pružamo podršku našim klijentima kako bi minimizirali utjecaj inflacije.

Šta bi vlasti u Bosni i Hercegovini trebale učiniti da dodatno unaprijede bankarski sektor?

Digitalno bankarstvo i digitalni potpis ključni su faktori za modernizaciju Bosne i Hercegovine i stoga se radujemo uvođenju novog digitalnog zakona u zemlji kako bismo mogli više digitalizirati naše procese.

Koji su vam poslovni planovi za ovu godinu?

Za nas, 2023. godina je već u samom početku bila posebna. Ove godine ćemo obilježiti naš prvi jubilej - 15 godina poslovanja Intesa Sanpaolo Banke BiH, članice Intesa Sanpaolo Grupe koja je jedna od vodećih bankarskih grupacija u Evropi. Obilježavat ćemo svoju godišnjicu tokom cijele godine, nizom aktivnosti za društvenu zajednicu, i dalje biti posvećeni klijentima, sa novim ili poboljšanim proizvodima i uslugama, šireći poslovnu mrežu i, što je još važnije, sa posebnim inicijativama za naše uposlenike.

Što se tiče proizvoda i usluga zasigurno je da ćemo tokom ove godine ponuditi nekolicinu novih i inovativnih rješenja. Od početka godine već smo predstavili proširenu uslugu vezano za stambene i hipotekarne kredite, a riječ je o osiguranju otplate kredita za slučaj smrti, uslijed bolesti ili nezgode. Pored navedenog radili smo na poboljšanju usluge m-Intesa i ponudili nekoliko novih rješenja kroz naše mobilno bankarstvo.

Ovim putem bih najavio još jedan jubilej za našu Banku, a riječ je o humanitarnoj kampanji Inspirisani srcem, koju ćemo tokom maja realizirati po 10. put. I ovoga puta kao i prethodnih godina donirat ćemo neophodnu opremu za porodilišta u BiH. Također, planiramo ponoviti uspješan Golf turnir za naše korporativne klijente i nastaviti saradnju sa Narodnim pozorištem Sarajevo kao najstarijim i centralnim pozorištem u Bosni i Hercegovini.