Finansije
0

Lizing sektor u FBiH zabilježio gubitak od 21,23 miliona KM

SRNA
Lizing sektor u Federaciji BiH je u prva tri kvartala zabilježio gubitak od oko 21,23 miliona KM, saopšteno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

U pomenutom periodu, četiri lizing društva ostvarila su dobit od oko 3,29 miliona KM, dok su gubitak od oko 24,52 miliona KM iskazala tri lizing društva.

Bilansna suma sektora lizinga 30. septembra iznosila je oko 707,48 miliona KM, što je za 54,23 miliona KM ili sedam posto manje u odnosu na 31. decembar prošle godine.

Vrijednost novozaključenih ugovora finansijskog i operativnog lizinga za devet mjeseci iznosila je oko 158,27 miliona KM i manja je za 22,37 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj novozaključenih ugovora iznosio 4.192 i manji je za 15,43 posto.

Nepovoljna kretanja u realnom sektoru u BiH negativno su utjecala i na poslovanje lizinga u FBiH, koja je tokom ove godine obilježena usporavanjem obima poslovanja, što je uslovljeno smanjenjem lične i investicijske potrošnje (ulaganja), te problemima u naplati potraživanja.

Kod pojedinih lizing društava su još prisutne poteškoće poslovanja zbog nemogućnosti naplate potraživanja iz ranijeg perioda.