Analiza Klix.ba
14

Koronavirus i Centralna banka: Da li treba smanjiti stopu obaveznih rezervi banaka

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kad god Milorad Dodik spomene Centralnu banku i njena sredstva, uvijek izazove različite komentare. Jučerašnji prijedlog kojim on nastoji prevazići ekonomsku krizu uzrokovanu koronavirusom ponovo je digao prašinu.

Dodik je prvo jučer najavio kako će predložiti Predsjedništvu BiH da se bankama smanji obavezna stopa rezervi "kako bi ostalo više novca za građane i privredu".

"Tražit ću da se ukine negativna stopa obaveznih rezervi, da se ona smanji za pola, dakle da ona bude 5 posto. Time bi se preko Centralne banke BiH oslobodilo dvije i po milijarde konvertibilnih maraka likvidnih sredstava, što će utjecati na likvidnost banaka i mogućnost da prate kretanja u privredi", rekao je Dodik u Banjoj Luci.

Kasnije je Predsjedništvo među svojih 18 zaključaka navelo kako će "Predsjedništvo BiH i druge nadležne institucije razmotiriti mogućnost upotrebe rezervnih sredstava Centralne banke BiH u svrhu amortizovanja efekata ove krize".

Obavezna rezerva predstavlja iznos sredstva koje su komercijalne banke u obavezi da polože na račune koje je centralna banka propisala za ovu namjenu. Obavezna rezerva je instrument monetarne politike koji centralna banka koristi u manjem ili većem obimu, u zavisnosti od uslova konkretnog finansijskog sistema. S manjim obaveznim rezervama povećava se i rizik bankarskog poslovanja, a to posljedično može dovesti i do povećanja kamatnih stopa.

Nedugo nakon Dodikovog prijedloga reagovali su i iz Centralne banke BiH kazavši kako se na njenim računima trenutno nalazi 5,5 milijardi konvertibilnih maraka deponovanih od komercijalnih banaka i njihovih deponenata.

"Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve", saopšteno je iz CBBiH.

Na Dodikov prijedlog ragovao je i državni parlamentarac Naše stranke Damir Arnaut.

Arnaut je na svom Twitter nalogu napisao kako je upadom u monetarni sistem SFRJ Milošević uzrokovao raspad Jugoslavije.

"Ni u kojem slučaju pristati na Dodikov zahtjev da 'zagrabi' u rezerve Centralne banke BiH", napisao je Arnaut.

Ugledni ekonomista i univerzitetski profesor Vjekoslav Domljan za Klix.ba kaže kako su centralne banke niza zemalja već poduzele stimutivne mjere, američke Federalne rezerve su praktički skresale stopu na nulu.

"CBBIH je već morala spustiti stopu obaveznih rezervi - to je sve što može učiniti ta anahrona, a iznimno skupa institucija. Dodik je u pravu što traži intervenciju, no manevarski postor je puno manji no što se čini", smatra Domljan.

Na kraju sve priče, naše banke su većinom u stranom vlasništvu te se one moraju povinovati ne samo regulaciji domaće Centralne banke, nego i one evropske - ECB.