Saopštenje iz Aluminija
0

'Kontradiktorna i protuzakonita odluka Vlade FBiH'

FENA
Predstavnici tvornice "Aluminij" d.d. Mostar smatraju da je odluka Vlade FBiH koja se odnosi na osiguranje nedostajućih količina električne energije za opskrbu kupaca električnom energijom u 2009. godini kontradiktorna i protuzakonita, saopćeno je iz te tvornice.

"S jedne strane se dozvoljava Javnom poduzeću Elektroprivreda BiH izvoz električne energije, a s druge strane se tom odlukom Aluminij d.d. Mostar prisiljava na uvoz električne energije, a sve to unutar jedinstvene Federacije BiH.

Odluka je protuzakonita kada se usporedi s važećim Tarifnim pravilnikom za električnu energiju u FBiH", navodi se u saoopćenju.

Imajući u vidu da su od 1. januara 2008. godine svi kupci, osim kućanstava, kvalificirani kupci električne energije, što znači da mogu slobodno birati opskrbljivača električnom energijom, ovom Odlukom se vršu očita diskriminacija Aluminija u odnosu na ostale kupce električne energije u FBiH, stoji u saopćenju.

U saopćenju se ističe kako se takvom politikom i dosadašnjim ponašanjem predstavnika federalne Vlade dovodi u pitanje privatizacija Aluminija sa svim onim negativnim posljedicama na postojeće i bivše zaposlenike Aluminija.

"Aluminij d.d. Mostar je jedini u FBiH u 2008. godini bio prisiljen na tržištu kupovati električnu energiju 63 posto skuplju od tarifa u Elektroprivredi Herceg-Bosna, a dvostruko skuplju u Elektroprivredi BiH čime mu je načinjena izravna finansijska šteta u iznosu od 14 milijuna eura.

U zadnjih nekoliko mjeseci cijena aluminija na londonskoj burzi pala je skoro 50 posto što rezultira smanjenjem prihoda od približno 15 milijuna dolara mjesečno", navodi se u saopćenju.

U Aluminiju naglašavaju kako je poduzeće došlo u vrlo tešku situaciju te da će biti prinuđeno na smanjivanje proizvodnje u 2009. godini, otpuštanje radnika kao i podizanje tužbe protiv svih relevantnih institucija koje su dovele Aluminij u neravnopravan položaj u odnosu na ostale potrošače električne energije u Federaciji BiH.