Javna ovlaštenja
146

Koliko je Agencija za bankarstvo FBiH neovisna: Rad finansiraju banke koje su predmet kontrole

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Agencija za bankarstvo FBiH je nositelj javnih ovlaštenja kada je riječ o kontroli bankarskog sektora u FBiH. Parlamentarci upozoravaju na opasnost od utjecaja banaka na poslovanje agencije s obzirom na to da "neovisna" Agencija za bankarstvo ovisi o bankama koje je finansiraju. Posebno problematičnim smatraju što agencija krije imena i prezimena svojih uposlenika i iznose njihovih plata.

Sredstva za finansiranje rada Agencije za bankarstvo FBiH osiguravaju se iz vlastitih izvora. Prihodi se ostvaruju od redovnog poslovanja, a sastoje se od naknada za superviziju (administrativne i varijabilne), te naknada za davanje saglasnosti i odobrenja kao i drugih akata (ostale naknade), koje banke, MKO i lizing društva plaćaju Agenciji za bankarstvo.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić kazao nam je da postoji opravdana sumnja u neovisnost Agencija za bankarstvo Federacije BiH s obzirom na način njenog finansiranja.

"Tu postoji opasnost od lobističkog utjecaja banaka. To je potencijalna opasnost jer su oni praktično ovisni o bankama koje nadzora. Oni su regulatorno tijelo i trebali bi bit zaduženi za nadzor nad radom komercijalnih banaka", rekao je Đonlagić.

On je komentarisao i jučerašnju poruku Agencije za bankarstvo FBiH da građane ne trebaju interesovati imena i prezimena kao ni plate njihovih uposlenika.

"Parlament FBiH vrši imenovanje Upravnog odbora Agencije za bankarstvo. Najspornije je što Parlament FBiH ne može da utječe na visinu naknada koju oni sebi određuju. To je najspornije", rekao je Đonlagić.

Dženan Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dženan Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Istakao je da Parlamenta FBiH direktno utječe u odlučivanju samim tim što bira Upravni odbor Agencije za bankarstvo FBiH na prijedlog Vlade FBiH, ali da nema nikakav uvid niti mogućnost utjecaja na visinu plata i naknada ljudi u Agenciji za bankarstvo FBiH koje je imenovao Parlament FBiH.

"To je najveći apsurd cijelog začaranog kruga. Oni se ponašaju kao da nisu tijelo u sistemu Federacije BiH. Ponašaju se kao da sami mogu odlučivati iako ih bira Parlament FBiH. Tamo Upravni odbor, direktor i zamjenik direktora donose odluke o visini naknada i plata koje isplaćuju. To je sistemski propust", rekao je Đonlagić.

Zaključio je da je sasvim opravdano interesovanje građana za plaće i naknade uposlenih u Agenciji za bankarstvo FBiH te da bi ti podaci trebali biti javno dostupni.

"To bi moralo bit transparentno jer oni nisu privatna firma. Javnost mora imati uvid u način na koji oni donese odluke i šta rade. Praktično, tabu tema je da je direktor te agencije, po funkciji, jedna od najplaćenijih osoba u FBiH", kazao je Đonlagić.

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz kazao nam je da poruka Agencije za bankarstvo FBiH da građani ne trebaju znati imena njihovih zaposlenika i podatke o njihovim ugovorima – predstavlja bacanje rukavice u lice građanima i javnosti.

"Ovo je vrhunac bahatosti jedne javne, državne agencije, koja se ponaša kao da je neka korporacija u privatnom vlasništvu, a ne vlasništvo države i svih građana. Riječ je o kadrovskim strukturama, koje je stranački establišment postavljao, stvarajući od njih privilegiranu finansijsku klasu, koja međutim ne zarađuje od svoje inovativnosti već od naknada koji im zakon osigurava, a koje im plaćaju banke, mikrokreditne organizacije i slično", kazao je Gratz.

Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Kako kaže, postoji osnov za vjerovanje da je Agencija za bankarstvo već duži period ne samo pod utjecajem političko-stranačkih struktura, već i da su njen rad i kriteriji pod utjecajem samih banaka, koje je finansiraju.

"Drugim riječima, Agencija je sve samo ne ono što bi trebala biti – neovisna, transparentna služba, koja radi u interesu građana", kazao je Gratz.

On dodaje da je ranije pokrenuto pitanje načina na koji Agencija za bankarstvo troši višak prihoda nad rashodima. Kako nam je objasnio, u izvještaju o njenom radu za pretprošlu godinu, navedeno je da imaju preko milion KM dobiti (viška prihoda nad rashodima), a da to troše na sebe.

"Prema našim informacijama to troše za kupovinu servera i hardvera koji su za obim njenih operacija nepotrebni. U inicijativi koju sam uputio tražio sam da se ta sredstva preusmjere na kupovinu opreme fakultetima i aparatima u zdravstvu, što su politički zaštitnici Agencije izignorisali. Neki dan smo imali problem sa aparatom za zračenje, danas protestvuju pacijenti pred Parlamentom FBiH; zašto 'profit' Agencije ne bi bio usmjeren prema njihovim potrebama? Postavljam to pitanje jasno i glasno prema vladajućoj koaliciji, koja govori da radi u interesu naroda", zaključio je Gratz.