Pojavio se na bh. tržištu
97

Ko je "filmski novac" stavio u opticaj, oglasila se i Centralna banka BiH

M. P.
Posebni su uslovi za izdavanje "filmskih novčanica" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Posebni su uslovi za izdavanje "filmskih novčanica" (Foto: I. Š./Klix.ba)
U pojedinom gradovima Bosne i Hercegovine prije nekoliko dana pojavile su se krivotvorene novčanice konvertibilnih maraka, a kako je istaknuto, riječ je o takozvanom "filmskom novcu". Ovim povodom oglasili su se i iz Centralne banke BiH.

Iz ove institucije istakli su kako su oni jedini nadležni za davanje saglasnosti za reprodukovanje novčanica konvertibilnih maraka, što je regulisano i Odlukom o uslovima pod kojima se mogu reprodukovati novčanice i kovani novac.

"Ovom odlukom utvrđeno je da bez prethodno pribavljene saglasnosti CBBiH dvostrane reprodukcije novčanica KM su dozvoljene samo pod uslovom da dužina, odnosno širina reprodukovane novčanice iznosi 200 posto ili više, odnosno 50 posto ili manje u odnosu na originalnu veličinu novčanice, jer se smatra da u tom slučaju nema rizika da takva reprodukcija u javnosti može izazvati zabunu da se radi o pravom novcu. Za bilo koju reprodukciju koja ne ispunjava navedene uslove potrebna je pismena saglasnost Centralne banke. CBBiH ni u jednom slučaju nije izdala saglasnost za izradu i korištenje reprodukcije novčanica KM u stvarnim ili približno jednakim dimenzijama novčanica. Identični uslovi su utvrđeni i za reprodukcije novčanica eura od Evropske centralne banke", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Posebno su naglasili da, bez obzira na natpise koji se nalaze na "filmskom novcu", njihovu veličinu, uočljivost, pa i opšti izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavlja krivično djelo.

"Kada je riječ o krivotvorenom novcu KM uopšte, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo lošeg kvaliteta i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja. CBBiH poziva građane da se informišu o zaštitnim obilježjima novčanica KM. Informacije o zaštitnim obilježjima novčanica konvertibilnih maraka, za sve apoene i izdanja, moguće je naći na web stranici CBBiH.