Nove mjere
45

Kina želi što brže oporaviti privredu, preduzećima će ponuditi 44 milijarde dolara kredita

V. K.
Peking (Foto: EPA-EFE)
Peking (Foto: EPA-EFE)
U cilju unapređenja ekonomije države, kineske vlasti najavile su kreditnu podršku od 44 milijarde dolara svim institucijama koje mogu učestvovati u ekonomskom rastu.

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je kako će Peking u narednom periodu obezbijediti desetine milijardi dolara za stimulativne mjere u pokušaju jačanja kineske ekonomije koja je pogođena naglim padom u sektoru nekretnina, ali i politikama same države.

"Podrška od 44 milijarde dolara proširit će efektivne investicije, povećati potrošnju i pomoći da se ekonomske aktivnosti održe na stabilnom kursu", rekao je premijer.

Također, iz Državnog vijeća Kine su naveli da će Kina izbjegavati pribjegavanje ogromnim poticajima ili ugrožavanju dugoročnih interesa.

"Li je pozvao kineske lokalne vlade da povećaju upotrebu fondova koji su već stavljeni na raspolaganje putem povećanog izdavanja obveznica", piše Financial Times.

Uprkos mjerama, mnogi analitičari ostali su zabrinuti zbog dubokih strukturnih rizika koji su prouzrokovani krahom sektora nekretnina koji čini skoro jednu trećinu BDP-a ove države.

"Strahovi od nedostatka novca, uključujući i konglomerat Evergrande koji ima obaveze veće od 300 milijardi dolara, usporio je oporavak ekonomije nakon početnog pandemijskog šoka", navodi londonski list.

Također, neko investitori i ekonomisti u Kini pozvali su na agresivnije stimulisanje i na dugoročne strukturne reforme kako bi se pozabavili usporenom putanjom ekonomskog rasta Kine.

Zvaničnici Kine postavili su ove godine najniži cilj rasta u posljednje tri decenije i on iznosi 5,5 posto.