Trgovinski sporazum
0

Kina otvorila svoje granice za američko goveđe meso

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kina je ove nedjelje otvorila vrata za uvoz goveđeg mesa iz Sjedinjenih Američkih Država, dajući američkim stočarima traženi pristup masovnom tržištu nakon 14 godina zabrane.

Isporuke prihvatljive govedine dozvoljene su da se uvoze u utorak, saopštila je Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin.

Ukidanje goveđeg embarga bio je jedan od prvih konkretnih rezultata razgovora koji su započeli kada se kineski predsjednik Xi Jinping susreo s Donaldom Trumpom u američkom ljetovalištu na Floridi u aprilu.

Sporazum je okarakterisan kao znak zagrijavanja trgovinskih veza između najvećih svjetskih ekonomija, također daje američkom prirodnom gasu i određenim finansijskim uslugama pristup kineskom tržištu od skoro 1,4 milijarde ljudi.

Zauzvrat će Sjedinjene Američke Države dozvoliti da određeni proizvodi iz Kine uđu na američko tržište.

Kina je nametnula zabranu uvoza govedine SAD-u nakon slučaja kravljeg ludila u Sjedinjenim Američkim Državama 2003. godine.

Kako bi se osigurali kvalitet i sigurnost uvezenog mesa, Kina insistira da američka govedina dolazi od goveda mlađih od 30 mjeseci.