Ekonomske sankcije
82

KFC i Heineken se pridružili kompanijama koje obustavljaju poslovanje u Rusiji

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sve veći broj kompanija odlučuje pauzirati ili u potpunosti obustaviti svoje poslovanje u Rusiji nakon što je ta zemlja izvršila invaziju na Ukrajinu. Veliki zapadni brendovi McDonald’s, Starbucks, Coca Cola i PepsiCo pod pritiskom javnosti odlučili su se na ovakve poteze.

Korporacija Kentucky-based Yum pod čijim okriljem posluje KFC odlučila je suspendirati poslovanje 70 svojih restorana koji posluju u Rusiji i finalizirati dogovor oko zatvaranja 50 Pizza Hut podružnica. Yum! psosjeduje oko 1000 restorana KFC u Rusiji od kojih većinu vode franšize. Ova kompanija je već ranije suspendirala sve svoje investicije i razvoj restorana u Rusiji.

Pizza Hut otvorila je svoju prvu rusku podružnicu na početku 1990-tih i čak se u jednoj od televizijskih reklama ove kompanije našao i bivši vođa Sovjetskog saveza Mihajl Gorbačov. Iz kompanije Heineken u srijedu su javili kako su zaustavili proizvodnju i prodaju svojih brendova alkoholnih pića u Rusiji.

Mothercare, britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom dječije odjeće, također obustavlja sve poslovne transakcije sa Rusijom uključujući i dostavu svojih proizvoda, uprkos činjenici da se čak do 25% ukupnog poslovanja ove kompanije kada je u pitanju izvoz, događa upravo u toj zemlji sa mjesečnom zaradom od pola miliona funti.

Universal Music Group javlja kako zatvaraju sve svoje urede u Rusiji, a muzička legelnda Sting pridružio se glasovima podrške Ukrajini te postavio video na svom zvaničnom Instagram profilu gdje pjeva svoju pjesmu “Rusi”, hit iz 1985. godine. Na kraju svoje poruke rekao je:”Svi mi, volimo svoju djecu. Zaustavimo rat”.

Kao posljedica globalnoga bojkota poslovanja sa Rusijom, kompanije koje se bave duhanskom proizvodnjom poput UK Tobaccoa pod čijim okriljem posluje brend Davidoff, najavili su obustavljanje proizvodnje u Voglogradu ali nastavak isplate plata svojim uposlenicima. Prihodi od prodaje cigareta u Rusiji i Ukrajini činili su 2% ili 656 miliona funti ukupnih prihoda ove kompanije prošle godine.

Podsjetimo, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitro Kuleba, prije dva dana je rekao kako se sve zapadne kompanije trebaju povući iz Rusije iz humanitarnih razloga.