Parlament BiH
413

Još ništa od ukidanja akciza na gorivo: Dom naroda je izglasao zakon, ali uz važnu napomenu

B. R.
Ukinute akcize na gorivo (Foto: D. S./Klix.ba)
Ukinute akcize na gorivo (Foto: D. S./Klix.ba)
Danas je Dom naroda državnog parlamenta izglasao da se ukinu akcize na gorivo, što je trebalo značiti da će ovaj energent biti jeftiniji za 0,30 do 0,40 KM, ali samo na mjesec dana. Međutim pošto je zakon usvojen u različitim tekstovima u oba doma, mora ići na usaglašavanje.

S obzirom da je ovaj zakon ranije, još u martu usvojio Predstavnički dom, neophodno je da danas usvojeni tekst zakona u Domu naroda ponovo usvoji i Predstavnički dom.

Međutim, sada je upitno da li će akcize biti ukinute i na mjesec dana, s obzirom da je teško očekivati da Predstanički dom prihvati amandman Dušanke Majkić da ukidanje akciza bude na snazi samo mjesec dana, što su podržali delegati SNSD-a i HDZ-a.

Svi delegati su danas podržali ukidanje akciza. Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine je u martu ove godine usvojio ukidanje akciza. SDP je predložio ukidanje ovog finansijskog nameta, kao mjeru za ublažavanje negativnih posljedica inflacije, tj. poskupljenja.

Prihvaćen je amandman delegatkinje SNSD-a u Domu naroda Dušanke Majkić da se ovaj prijedlog treba primjenjivati mjesec dana. Amandman su podržali delegati iz SNSD-a i HDZ-a, ali ne i delegati iz ostalih stranaka.

Političke, institucionalne i proceduralne peripetije su učinile da danas gornji dom državnog parlamenta prihvati ovaj prijedlog, ali uz ogromnu neizvjesnost da li će ovaj zakon ikad stupiti na snagu.

Akcize na gorivo su uvedene 2017., a oni koji su to podržavali tvrdili su da će se time doprinijeti bržoj izgradnji autoputeva, odnosno ekonomskom razvoju države.

Diferencirana stopa PDV-a, kao još jedna moguća mjera protiv poskupljenja, još nije uvedena.