Čeka se odluka suda
4

Igra monopola: Hoće li Ivica Ćurić ostati bez poslovnog objekta Metalurg City Centre u Zenici?

Piše: Ibro Čavčić
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot
Izvršni direktor JP Autoceste Federacije BiH i vlasnik firme u stečaju NBI Ćurić Ivica Ćurić iz Žepča našao se između dvije vatre nakon što je pokrenut postupak prodaje njegovog poslovnog objekta Metalurg City Centre u Zenici. Prodaju ove nekretnine u vlasništvu stečajnog dužnika NBI Ćurić pokrenuo je stečajni upravnik Izudin Alić.

Ročište za prodaju nekretnine u vlasništvu NBI Ćurić održano je 30. marta 2017. godine u zgradi Općinskog suda u Zenici, a najpovoljniji ponuđači bile su firme Cesting i Plan Gradnja, obje u vlasništvu članova porodice Ćurić. Drugim riječima, najbolji ponuđač bila je firma Cesting iz Žepča, u vlasništvu kćerke Ivice Ćurića.

No, iznos ponude od 12.020.000,00 KM nije uplaćen u predviđenom zakonskom roku, što opet ne znači izgubljena prilika za porodicu Ćurić, već kupovina vremena. Sada je u igri drugi najbolji ponuđač Plan Gradnja. Oni bi novac za nekretninu trebali uplatiti do 3. juna, što je Ćuriće dovelo u veoma nepovoljan položaj, jer je u igru ušla i treća najbolja ponuda.

Najveći Ćurićev suparnik Ferid Dervišević, vlasnik restorana Dubrovnik i punomoćnik Dubrovnik d.o.o. Zenica, nervozno trlja dlanove dok traje agonija oko kupuprodaje nekretnine. Njegova firma dala je treću najbolju ponudu. Pri tom, Ivica Ćurić sluti da Dervišević i Alić protiv njega kuju zavjeru glede preuzimanja zeničkog Metalurg City Centra.

Ivica Ćurić slamčicu spasa vidi u pravosudnim institucijama, tačnije u Oćinskom sudu u Zenici, kojem se obraćao sa zahtjevom da van snage stave zapisnik i ročište drugog javnog nadmetanja za prodaju nekretnine u vlasništvu stečajnog dužnika, obrazlažući iz kojih razloga su nezakoniti održano ročište, kao i sačinjeni zapisnik i doneseni zaključci.

Sredstva nisu uplaćena

Stečajni upravnik Izudin Alić kazao je za Klix.ba kako je nonsens da neko ko je proglašen najuspješnijim ponuđačem na licitaciji pokušava oboriti kompletnu prodaju, što ukazuje na to da oni ta sredstva uopće nisu ni imali.

"Ja sam imao određenih pritisaka od njihovog advokata da se to poništi. Bio je tu i Odbor povjerilaca i Komisija za provođenje prodaje. Nije bilo elemenata da se poništi. Postupak ide, njegova druga firma Plan Gradnja ima rok do 3. juna da uplati ponuđeni iznos. Ukoliko ne uplati, dobit će priliku treći ponuđač", kazao je Alić.

Navodi da najuspješniji ponuđač, firma Cesting u vlasništvu kćerke Ivice Ćurića, nije uplatio sredstva u roku od 30 dana, od dana zaključka, tako da je taj zaključak proglašen nevažećim.

"Sljedećim zaključkom dao sam mogućnost da sredstva uplati druga najuspješnija firma Plan Gradnja, što je isto njegova firma. Oni imaju rok da uplate sredstva do 3. juna. Vidjet ćemo da li će do tada uplatiti sredstva. Sve ukazuje na to da oni i nemaju ta sredstva, nego su igrali na jednu drugu kartu: na sve načine pokušavaju poništiti prodaju. Međutim, desilo se to da je kao treći najbolji ponuđač u igru ušao suparnik Iviće Ćurića koji bi mogao uplatiti sredstva ukoliko to prva dva ponuđača ne urade. Rano je govoriti, ima do 3. juna još vremena", rekao je stečajni upravnik firme NBI Ćurić Izudin Alić.

Krivična prijava protiv stečajnog upravnika

Advokat Damir Alagić ističe da je stečajni upravnik Izet Alić prilikom prodaje napravio niz propusta koji imaju karakter krivičnih djela i ukazuju na nezakonitost navedene prodaje.

"Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona podnijeli smo 21. aprila krivičnu prijavu protiv Izudina Alića kao stečajnog upravnika, zbog sumnje da je u ovom stečajnom postupku zajedno s drugim osobama počinio jedno ili više krivičnih djela. Pokrenut je postupak prodaje imovine, pojavljuju se licitatori na licitaciji. Cijene počinju od 5 miliona i skaču na 12 miliona, a stečajni upravnik nije napravio ni zapisnik o prodaji, a nisu ga ni potpisali svi članovi komisije, kao ni zapisničar", kazao je Alagić za Klix.ba.

Također, navodi da je u ime firme Cesting d.o.o. Žepče 3. maja obavijestio stečajnog upravnika da neće uplatiti iznos kupoprodajne cijene dok im se ne dostavi zakonit zapisnik potpisan od svih učesnika u postupku javnog nadmetanja, a posebno zapisničara, koja je odbila da potpiše zapisnik.

"Isti smo podnesak uputili i Općinskom sudu u Zenici na broj stečajnog postupka. Osim toga smo se, u ime Ivice Ćurića, obratili i Općinskom sudu u Zenici zahtjevom za smjenu stečajnog upravnika Izudina Alića. Dostavili smo i dopunjeni podnesak 3. i 4. maja za smjenu stečajnog upravnika. Zahtjev je Općinski sud u Zenici odbacio 11. maja kao nedopušten te smo 16. maja protiv ovog rješenja uputili žalbu Kantonalnom sudu u Zenici", poručio je Alagić.

Firma NBI Ćurić iz Žepča otišla je 2013. godine u stečaj, a pokrenula ga je tadašnja Hypo Alpe Adria Bank zbog potraživanja zakašnjelih isplata kredita. Zbog toga se, sada, vodi drugi postupak protiv njihovog nasljednika Heta Sarajevo.