Finansije
0

Hrustanović: Triglav BH osiguranje među tri najveće osiguravajuće kuće u BiH

FENA
Triglav BH osiguranje d.d. trenutno spada među tri najveće osiguravajuće kuće u BiH i ima kapital od 50 miliona KM koji je uvijek operativan, a od 2002. premija ovoga društva uvećana je čak za tri puta, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Triglav BH osiguranja Fejsal Hrustanović.

Prema njegovim riječima, Triglav BH osiguranje trenutno ima više od 10 posto tržišnog udjela u FBiH, a po efikasnosti isplaćivanja šteta među vodećim je osiguravajućim kućama s procentom isplate od 92 posto.

Triglav BH osiguranje, kao dio slovenske Grupe Triglav, kako je istaknuo, u BiH posluje deset godina, a bavi se životnim i tzv. neživotnim osiguranjem, te se sve više širi u segmentu zdravstvenog osiguranja, a namjera mu je nakon reforme penzionog osiguranja u BiH da otpočne i s penzionim osiguranjem. Ova osiguravajuća kuća upošljava 250 radnika i ima 43 poslovnice u sedam kantona u FBiH.

Govoreći o Grupi Triglav, predsjednik Upravnog odobra te grupe Andrej Kocić kazao je da Grupa trenutno posluje u osam država (države nastale raspadom ex-Jugoslavije, te Češka i Slovačka) i da na tržištu jugoistočne Evrope ima tržišni udio viši od 15 posto.

On je izrazio uvjerenje da će premija Grupe od osiguranja u 2008. prvi put preći jednu milijardu eura, naglasivši da u svakoj državi gdje posluju nastoji da ostvare najmanje 10 posto tržišnog učešća. Grupa Triglav ima namjeru u 2008. proširiti se bar još na dva nova tržišta, a trenutno prati i analizira tržište Bugarske, Rumunije, Ukrajine i Albanije.