Suficit budžeta
76

Hadžić: Vlada FBiH frizira podatke, a dugovi dolaze na naplatu tek u narednim mjesecima

Piše: Er. M.
Faruk Hadžić
Faruk Hadžić
Ne stišavaju se reakcije ekonomskih analitičara na jučerašnju informaciju da je nakon deset godina budžet Federacije BiH prvi put u suficitu. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra kako izvršna vlast frizira podatke jer nisu objavili da su do sada prikupili 47 posto planiranih prihoda te da dugovi tek u narednim mjesecima dolaze na naplatu.

Hadžić nam je rekao da podaci Vlade FBiH jesu tačni, ali da oni ne uključuju podatke koji mogu dati realnu sliku o finansijskom stanju u entitetu do kraja godine.

"Prema podacima s web stranice Federalnog ministarstva finansija, prihodi su na 47 posto planiranih, međutim otplata duga je na 29 posto. To znači da dugovi imaju kasniji rok dospijeća u ovoj godini, odnosno u trećem i četvrtom kvartalu", kazao je Hadžić.

Kako kaže, da je otplata dugova na istom izvršenju, onda bi definitivno Budžet FBiH bio u suficitu. On dodaje da će u trećem i četvrtom kvartalu na naplatu doći vanjski i unutrašnji dugovi, nakon čega će biti puno veća finansijska izdvajanja, što će dovesti do deficita.

"Ovo je friziranje podataka, jer realno kada gledamo to jeste suficit, ali dugovi će tek sada doći na naplatu. Izvršenje prihoda će ići svojim tokom, a imat ćemo mnogo veće izdatke, zbog čega ćemo imati problema sa servisiranjem dugova. Odnosno, morat ćemo ići na ponovno zaduživanje, kako kod domaćih, tako i kod vanjskih finansijskih institucija", rekao je Hadžić.

Što se tiče klirinškog duga, on nam je kazao da su u izvještaju za prvih šest mjeseci navedena sredstva (120.000.000 KM) od ruskog duga za finansiranje budžetske potrošnje, tako da svaka priča o gradnji brzih cesta nema realnog osnova.

"U dokumentu piše da je njihovo stanje nula, jer ona u prvih šest mjeseci nisu bila operativna. Pošto su legla u augustu, ona su već 'progutana' i ići će na finansiranje rashoda kako je to planirano. Vlada FBiH u startu ih je uračunala kao sredstva za finansiranje, kako bi se osigurali ukoliko ne dobiju jednu tranšu sredstva iz kredita MMF-a", kazao je Hadžić.

On zaključuje da sredstva od klirinškog duga sigurno neće ići na infrastrukturne projekte, već na finansiranje rashoda.