EU integracije
50

Guvernerka Selimović i Sattler razgovarali o uključivanju BiH u jedinstveno područje plaćanja u eurima

B. R.
Johann Sattler i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)
Johann Sattler i Jasmina Selimović (Foto: Centralna banka BiH)
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine Jasmina Selimović danas se susrela sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom.

Kako su saopćili iz Centralne banke Bosne i Hercegovine, tokom susreta je istaknuto da je uloga Centralne banke u procesu evropskih integracija, posebno u slučaju otvaranja pregovora Bosne i Hercegovnie s EU, od izuzetnog značaja. Napomenuto je da Centralna banka na tom putu uveliko doprinosi realizacijom svojih aktivnosti, prije svega u oblasti platnih sistema i produciranja statističkih podataka.

Posebna pažnja je posvećena, kako su naveli, projektu uključivanja Bosne i Hercegovine u jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), u koji su uključene zemlje Zapadnog Balkana i za koji Centralna banka ima podršku EU.

U praksi ovo znači da će transfer novca biti jeftiniji. Pa naprimje rako neko ko živi u Njemačkoj i želi poslati novac nekome u BiH trenutno plaća veliku sumu novca za taj transfer. A kada BiH postane članica SEPA-e ti troškovi će biti znatno niži.

Kako je proces pridruživanja SEPA području i uvezivanje sa platnim sistemima EU od suštinskog značaja za razvoj platnih sistema te općenito za bh. ekonomiju, Centralna banka, kako su saopćili, kontinuirano provodi aktivnosti na pripremi i izgradnji potrebne infrastrukture te učestvuje u svim aktivnostima s ostalim institucijama u Bosni i Hercegovini neophodnim za ostvarenje evropskog puta kada je riječ o pridruživanju SEPA-i.

Od izuzetnog značaja na putu Bosne i Hercegovine ka EU je i zvanična statistika koju producira Centralna banka. Redovnim objavljivanjem makroekonomskih procjena i brojnih statističkih podataka Centralna banka nastoji doprinijeti, kako su istakli, boljoj informisanosti kako javnosti i ekonomskih subjekata, tako i brojnih međunarodnih institucija i potencijalnih investitora.

Sattler je podržao je aktivnosti Centralne banke i ukazao na važnost njene nezavisnosti i integriteta valutnog odbora za finansijski sektor, bh. ekonomiju i državu u cjelini, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.