Prvi u svijetu
1

Gibraltarski klub će igrače plaćati digitalnom valutom Quantocoin

Klix.ba
Predsjednik Gibraltar United FC Pablo Dana je potvrdio da će od naredne sezone igrače plaćati valutom Quantocoin u koju i sam investira.

Gibraltarska liga se možda čini nedoraslom za miješanje digitalne valute i nogometa, no, kako piše The Guardian, gibraltarski finansijski sektor je među svjetskim liderima kada je riječ o tehnološkoj integraciji i blockchain tehnologiji, trajnoj zabilješci transakcija kriptovaluta.

Igrači su postigli dogovor s klubom i pristali na djelomičnu isplatu u Quantocoinu.

Dana se nada da će njegov primjer inspirisati ostale da počnu činiti isto, kao i da će to pomoći u borbi protiv finansijske korupcije u nogometu.

Teoretski, transferi obavljeni putem blokchaina bi bili oslobođeni taksi često povezanih s metodama plaćanja, a spriječile bi se i metode ilegalnih isplata klubovima, agentima i drugim individuama.

Kriptovalute su u centru pažnje u proteklih nekoliko mjeseci, a za to je zaslužna "eksplozija" Bitcoina čija je vrijednost značajno porasla u kratkom vremenskom periodu. Nekoliko aktivnih i bivših nogometaša kao što su Lionel Messi, Michael Owen i Luis Figo su partneri s blockchain kompanijama.

U januaru je turski amaterski klub Harunustaspor postao prvi na svijetu koji je obavio transfer igrača korištenjem kriptovalute.