Kriza bankarskog sektora
19

Finansijski stručnjak sa Wall Streeta: Jednoj od najvećih banaka svijeta prijeti kolaps

S. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je američka Silicon Valley Bank (SVB) prošle sedmice krajnje nenadano proglasila bankrot, njenim stopama bi mogla krenuti još jedna banka.

Riječ je o poznatoj švicarskoj banci Credit Suisse. Tako barem tvrdi finansijski stručnjak sa Wall Streeta, Robert Kiyosaki.

Japanski stučnjak poznat je javnosti po tome što je predvidio propast američke banke Lehman Brothers 2008. godine.

On je svoje najnovije predviđanje iznio samo nekoliko sati prije nego što je ova banka iz Švicarske priznala da ima "finansijske poteškoće".

Podsjećanja radi, prošle sedmice su američki regulatori zatvorili Banku Silicijumske doline (SVB) i zaplijenili sve njene depozite, što je najveći kolaps neke banke u SAD još od finansijske krize 2008. godine.

Govoreći u emisiji "Cavuto: Coast to Coast", na Fox business kanalu, Kiyosaki je istakao:

"Trenutni problemi i propast na tržištu obveznica, govore o tome da može doći do propasti banke Credit Suisse, jer smo imali sličnu situaciju sa bankom Lehman Brothers. Regulatori Credit Suissea su primijetili finansijske probleme prilikom unutrašnje kontrole finansijskih izvještaja, ali oni smatraju da novonastala situacija neće uticati da klijenti napuste banku", Kiyosaki.

Prema njegovim riječima, dionice te banke pale su za 5 posto na ranom trgovanju, nakon što je banka objavila godišnji finansijski izveštaj u kojem je otkrila gubitak od 8 milijardi dolara u 2022. godini.

Credit Suisse je inače osmi najveći investicioni bankarski sistem na svijetu, a za "slabosti" u izvještaju okrivio je "neuspjeh da prati i održi efikasnu promjenu procjene rizika radi identifikovanja i analiziranja rizika od materijalnog značaja".