Finansije
0

Evropske dionice na najnižem nivou od sredine marta

FENA
Dionice na evropskim berzama u četvrtak su značajno oslabile, nakon što je američka centralna banka Fed snizila prognoze rasta za privredu SAD-a.

Fed je u srijedu objavio kako u 2011. očekuje rast američke privrede između 2,7 i 2,9 posto, dok je u aprilu prognozirao rast u rasponu od 3,1 do 3,3 posto, a smanjene su i procjene zaposlenosti.

Ulagače brine i što krajem juna istječe Fedov program za otkup državnih obveznica vrijedan 600 milijardi dolara, bez obzira što najveća svjetska ekonomija napreduje sporije nego što se očekivalo.

Gubitnike na evropskim berzama u četvrtak je predvodio bankarski sektor, a značajne minuse, veće od pet posto, zabilježile su pritom grupacije Banco Bilbao, Banca Monte dei Paschi i Dexia.

U negativnom području našle su se i energetske dionice, nakon što je cijena nafte u New Yorku pala na najniži nivo u četiri mjeseca. Total i BP oslabili su po više od 1,5 posto, prenosi Poslovni.hr.

Londonski FTSE 100 zaronio je 1,71 posto, frankfurtski DAX 1,77 posto, a pariški CAC 40 za 2,16 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 posrnuo je 1,40 posto na 264,3 boda, najniži nivo od sredine marta, pokazuju Bloombergovi podaci.

Znatne gubitke trenutno bilježe i indeksi na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average oslabio je 1,53 posto, Standard & Poor's 500 za 1,44 posto, a Nasdaq Composite 0,79 posto.