Samit u Istanbulu
20

Erdogan govorio o "štednji ispod jastuka" pa kritikovao i kapitalizam: "Neće izliječiti naše bolesti"

V. K.
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan osvrnuo se na globalni finansijski sistem te je poručio kako je on izuzetno nepravedan.

Govoreći na Islamic Finance Summitu u Istanbulu, Erdogan je rekao kako Turska predstavlja most između finansijskih tržišta.

On je ukazao na rastući disparitet u bogatstvu širom svijetu te je poručio kako su međunarodni sistemi izgubili ravnotežu.

"Danas je nejednakost bogatstva dostigla svoj najviši nivo na globalnom nivou. Najbogatijih jedan posto svjetske populacije drži skoro polovinu ukupnog globalnog bogatstva. Pravda dohotka se pogoršala, a nejednakost je na vrhuncu", naveo je Erdogan.

Predsjednik Turske je naglasio da se globalni sistem mora redizajnirati sa svim svojim elementima u skladu s današnjom realnošću te je pozvao na stvaranje uravnoteženijeg, pravednijeg i inkluzivnijeg sistema.

"Izgubljen je balans u međunarodnom sistemu, a neizvjesnost je povećana. Insistiramo na tome da se globalni sistem mora redizajnirati tako da odražava savremnu stvarnost. Svi se moramo udružiti kako bi smo stvorili uravnoteženiji, pravedniji i inkluzivniji sistem. Gdje nema pravde, ne može biti mira i spokoja", mišljenja je turski predsjednik.

Kritiku je uputio i kapitalističkom sistemu.

"Kapitalistički sistem, koji dodatno slabi ranjive i obogaćuju tlačitelje, neće izliječiti naše bolesti. Imamo kulturu vansistemske štednje, koja se često naziva 'štednja ispod jastuka'. Nastojali smo da integrišemo ovu štednju u ekonomiju, ali naše institucije nisu razvile uvjerljive finansijske proizvode kako bi uvjerili javnost da unesu svoje zlato ispod jastuka u privredu", zaključio je Erdogan.