Optužen za klevetu
6

Elon Musk na sudu otkrio da je "težak" 20 milijardi dolara

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor kompanija Tesla i SapceX Elon Musk svjedočio je u svoju odbranu na suđenju zbog klevete po tužbi Vernona Unswortha kojeg je u tvitu nazvao "pedo" (skraćenica od pedofil) muškarcem.

Musk se izvinio tokom prvog dana svjedočenja na Okružnom sudu u Los Angelesu i kazao kako pod tom riječi nije mislio na pedofiliju, već da je pod tim terminom mislio na izraz "jezivi stari čovjek".

Unsworthov advokat L. Lin Wood pitao je da li je njegova izjava utjecala na dionice Tesle. Musk je odgovorio kako je primio nekoliko poziva zabrinutih dioničara. Istakao je kako ne zna svoju preciznu neto vrijednost, jer svakodnevno varira. Kazao je kako ima dionice u Tesli i SpaceX-u ali i da ima dug te da nema mnogo novca. Na pitanje da li je 20 milijardi dolara razumna vrijednost, Musk je kazao da ne zna, ali misli da je vrijednost SpaceX-a i Tesle na tržištu vjerovatno tolika.

Okršaj između Muska i Unswortha počeo je na ljeto 2018. godine. Profesionalni vozač i speleolog Unsworth postao je poznat po spašavanju 12 dječaka fudbalskog tima iz poplavljene pećine na Tajlandu. Prije nego je završeno spašavanje Musk se uključio s uposlenicima svojih kompanija. Napravili su spasilačku podlogu koja se na kraju nije pokazala korisnom u spašavanju.

Unsworth ga je kritikovao u intervjuu na CNN-u i kazao kako svoju podmornicu može zabiti tamo gdje boli. Tada je Musk napisao na Twitteru da je Unsworth "pedo guy", a na sudu je rekao kako je bio isprovociran.

"Pretpostavljam da on nije doslovno mislio da me siluje podmornicom, a ja nisam doslovno mislio da je on pedofil", rekao je Musk na sudu.