{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EBRD proširuje poslovanje na Bliski istok

F
21.5.2011. u 14:56
0
2
EBRD proširuje poslovanje na Bliski istok
0
EBRD proširuje poslovanje na Bliski istok
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u subotu je na skupštini upravnika u Astani usvojila rezoluciju o proširenju svoga poslovanja na zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike, izjavio je za novinare predsjednik EBRD-a Thomas Mirow.
"Akcionari EBRD-a ostvarili su značajan napredak kad je u pitanju odluka o početku investiranja u projekte u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike" rekao je Mirow, dodajući da se zasad planira ulaganje oko 2,5 milijardi eura.

EBRD je osnovan 1991. radi pružanja kreditne podrške zemljama u tranziciji koje su poslije promjena u društveno-političkim sistemima od socijalističkih i planskih ka tržišnim počele da otvaraju svoju privredu, provode strukturne reforme i razvijaju demokratiju.

EBRD je proteklih 20 godina u bivšim republikama Sovjetskog saveza i nekadašnje Jugoslavije finansirala projekte u istočnoj Evropi, ulaganjem vlastitog kapitala i mobiliziranjem sredstava za direktne investicije.

Zvanično, odluke i preporuke o proširenju geografskog mandata za poslovanje banke u ovoj regiji bit će pripremljene do kraja jula 2011.

EBRD je odlučio proširiti geografsku mapu svog poslovanja poslije niza revolucija u arapskim zemljama od početka ove godine.

Prema podacima ruske agencije RIA Novosti, EBRD razmatra zahtjeve Egipta i Maroka za dobivanje statusa zemlje u kojoj ova banka posluje.

Na otvaranju godišnje skupštine EBRD-a Mirow je podsjetio da se Egipat obratio s mollbom da ga se uvrsti u regiju poslovanja banke još 2010. godine i da je ta zemlja jedan od akcionara osnivača EBRD-a.

U procjeni zahtjeva Egipta eksperti EBRD-a navode da banka zajedno s drugim organizacijama i investitorima može pozitivno uticati na razvoj privrednog sektora te zemlje, rekao je Mirow.

Predsednik Mirow je pritom naglasio da je stav banke prilično tvrd, i da svako proširenje geografskog mandata EBRD-a ne predviđa obavezno i dodatno učešće u kapitalu i da neće ugroziti usaglašenu visinu i uticaj transakcija banke u zemljama koje već dobivaju kredite, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: