{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dobrovoljno zdravstveno osiguranje privlačno građanima

S
20.4.2009. u 10:02
0
0
Dobrovoljno zdravstveno osiguranje privlačno građanima
0
Dobrovoljno zdravstveno osiguranje privlačno građanima
Prema rezultatima istraživanja o zainteresiranosti bh. stanovništva za dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje su proveli istraživačka kuća Valicon i UNIQA Osiguranje, 85% ispitanika posjeduje obavezno zdravstveno osiguranje, 10% ispitanika nisu zdravstveno osigurani, dok je 7% ispitanika korisnik dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja.
Za razliku od obaveznog zdravstvenog osiguranja kod kojeg građani ulaganjem novca na bazi uzajamnosti i solidarnosti ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, dobrovoljno zdravstveno osiguranje osigurava viši standard zdravstvene zaštite i veći obim prava, objašnjavaju iz UNIQA-e.

Zbog nezavidnog stanja u kome se nalazi zdravstvena zaštita u BiH, 42% ispitanika je izjavilo da im je ideja dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja zanimljiva, dok je 22% ispitanika odgovorilo da su zainteresirani za osiguranje uz veliku vjerovatnoću za kupovinu police, ali kao značajan element pri odluci i odabiru navode cijenu.

Najzanimljivijim elementima osiguranja, a ujedno i odlučujućim za izbor dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ispitanici su ocijenili brzu medicinsku uslugu, izbor najboljeg ljekara i liječenje u najboljim klinikama, a odmah zatim naknadu za troškove liječenja i mogućnost pokrivanja troškova za lijekove koji nisu na listama besplatnih. UNIQA Osiguranje nudi pakete zdravstvenog osiguranja prilagođene finansijskim mogućnostima klijenata.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje pruža osim navedenog i mogućnost nabavke lijekova i medicinskih pomagala, fiziotrapije i psihoterapije, uz isplatu naknade direktno klijentu. Premija osiguranja je prilagođena platežnoj sposobnosti građana, pa je tako čak 22% ispitanika izjavilo da bi prihvatilo dobrovoljno zdravstveno osiguranje po nekoj prosječnoj cijeni od 12 KM mjesečno za neki standardni paket usluga. Boravak u bolnici koji podrazumijeva i ostale troškove koji nisu pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem također je moguće olakšati uz UNIQA dnevnu naknadu za svaki provedeni dan u bolnici. Npr. za 5,48 KM mjesečno moguće je ostvariti pokriće za boravak u bolnici u visini od 20 KM po danu.

Stupanjem na snagu novog Zakona o porezu na dohodak od 01.01.2009. godine pruža se mogućnost i ostvarenja dodatne poreske olakšice sklapanjem polica životnog osiguranja, odnosno polica dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Dakle, uplatom premije osiguranja po programima životnog i zdravstvenog osiguranja ostvaruju se i umanjuju poreske obaveze u iznosu uplaćenih premija osiguranja na godišnjem nivou, a do ukupnog iznosa od 2.520 KM u FBiH. Tako se listi navedenih prednosti ulaganja u životno i zdravstveno osiguranje dodaje još jedna, a to je uplaćena premija kao lični odbitak pri obračunu poreza na dohodak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: