"Bolje malo zakasniti"
32

Direktorica MMF-a upozorila centralne banke da ne žure sa obaranjem kamata

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Međunarodni monetarni fond (MMF) vidi veći rizik za globalnu ekonomiju ukoliko centralne banke počnu snižavati kamatne stope prerano, nego da se "malo" zakasni, izjavila je generalna direktorica ove institucije Kristalina Georgieva.

Federalne rezerve SAD-a, Evropska centralna banka i druge centralne banke održavaju kamatne stope na povišenom nivou u posljednjih nekoliko mjeseci u pokušaju da inflaciju vrate na ciljanih dva posto, nakon rasta cijena poslije pandemije.

"Naš tim se osvrnuo na istoriju i zaključak koji je izvukao je da je rizik od preranog popuštanja veći od rizika da se malo zakasni", rekla je Georgieva novinarima u Washingtonu.

Ona je pozvala centralne banke da, sa druge strane, ne održavaju kruto kamatne stope ako to ne moraju i da postupaju u skladu sa podacima, prenio je AFP.

Pošto inflacija sada opada u mnogim naprednim svjetskim ekonomijama i privredama u razvoju, pažnja je usmjerena na to kada bi kamate trebale da počnu da opadaju, da bi se stimulisale investicije i ekonomski rast.