{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deloitte: Srednjoevropske banke na tragu oporavka

F
2.10.2014. u 10:32
5
0
Deloitte: Srednjoevropske banke na tragu oporavka
5
Deloitte: Srednjoevropske banke na tragu oporavka
Deloitteovo najnovije istraživanje Izgledi srednjoevropskog bankarskog sektora - Crta razgraničenja jug-sjever na putu oporavka pokazuje da još uvijek postoji jasna crta razdvajanja između relativne uspješnosti poslovanja bankarskih sektora sjevernog i južnog dijela srednje Evrope.
No, za oba se može reći da su nedvojbeno na putu oporavka, što je posljedica rastućeg povjerenja poslovne zajednice zbog ubrzanog rasta BDP-a, koji je na nivou regije u 2013. godini iznosio prosječno 1,1 posto, odnosno ove godine je porastao na 2,5 posto, dok se u razdoblju 2015.-2016. godine predviđa prosječan rast između 3,0 i 3,5 posto, navodi se u priopćenju.

"Naše istraživanje pokazalo je da nakon šest godina financijske krize možemo tvrditi da su izgledi srednjoevropskog bankarskog sektora pozitivni, i to u cijeloj regiji", navodi Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije, te nastavlja 'pozitiva je prisutna uprkos makroekonomskim izazovima koji ne jenjavaju, kao što su krhkost zone eura i nestabilnost u Ukrajini koji su nedavno prouzrokovali negativnije ocjene privrednih izgleda za Srednju Evropu“.

No Sanja Petračić, viši menadžer u Odjelu revizije tvrdi "da se od regije očekuje ostanak na pozitivnoj putanji".

Istraživanje je pokazalo različite pozicije banaka na sjeveru u odnosu na jug, i to prema nizu faktora kao što su kvaliteta i rast aktive, rast kredita i prihoda, omjer troškova i prihoda te profitabilnost. Među navedenim faktorima dva najočiglednija koja pokazuju razliku između sjevera i juga su kvaliteta imovine i rast kredita, koji, s druge strane, utiču na profitabilnost i buduću strategiju banaka.

"Sjeverne zemlje imaju imovinu izrazito visoke kvalitete, uz pad omjera loših kredita u odnosu na ukupne kredite i nižu cijenu rizika. S druge strane, u zemljama na jugu omjer loših kredita u ukupnim kreditima raste. Ipak, očekuje se da će taj pokazatelj, kao i trenutno visoka cijena rizika, u kraćem roku početi padati, a pad bi se trebao ubrzati tokom 2015. i 2016. godine", ističe Petračić.

U međuvremenu, sjever bilježi rast kredita, pri čemu je dobra situacija zabilježena u Slovačkoj, dok je u Poljskoj rast intenzivan. Na jugu iznosi kredita i dalje padaju, u čemu ove godine prednjače Mađarska i Rumunija, a u 2015. godini slijedit će ih Slovenija i Hrvatska.

Uticaj navedenih trendova na profitabilnost - odnosno razmjerno stabilne izglede za sjever i poboljšanje na jugu - uglavnom se smatra pozitivnim. Nakon pada pokazatelja rentabilnosti (ROE) sa 6,4 posto u 2012. godini, očekuje se porast pokazatelja s 3,9 posto u 2013. godini na 5 posto ove godine te 8,1 do 8,7 posto u 2015. i 2016. godini.

Zaključiti je da će bankama sjeverno od crte i onima južno nedvojbeno biti potrebne različite strategije za budućnost, pri čemu bi onima na sjeveru naglasak bio na povećanju broja klijenata, što bi za veće banke značilo zadržavanje klijenata, dok bi se manje banke mogle fokusirati na pribavljanje klijenata.

Bankama na sjeveru potrebne su i djelotvorne strategije kojima bi ovladali promjenama u ponašanju klijenata, optimirale kombinaciju prodajnih kanala uvođenjem novih tehnologija i analiza. Unakrsna prodaja također bi bila među prioritetima u dijelu koji ostvaruje niže marže.

Bankama na jugu potreban je fokus na upravljanje lošim kreditima, uz intenzivnije aktivnosti naplate. Jednu od glavnih uloga igrat će i restrukturiranje s obzirom na to da banke na jugu traže načine kojima bi neutralizirale slabi rast prihoda smanjujući troškove kroz optimiranje distribucije, poboljšanje procesa i napuštanje sporednih djelatnosti.

Konsolidacija je još jedan faktor koji utječe na banke u regiji, a prema prognozama, trend bi se nastavio, čak i ubrzano, u 2015. godini i nadalje.

"Aktivnosti spajanja i preuzimanja su u prošlosti bile usmjerene uglavnom na sjever regije, osobito Poljsku. No za očekivati je, paralelno s oporavkom kvalitete i profitabilnosti, premještanje fokusa prema jugu", ustvrdio je Moravek, čime bi došlo do daljnjeg poboljšanja pozicije banaka na jugu.

"Istraživanje je pokazalo da su veličina i kritična masa vrlo važne za profitabilnost - nastavlja Moravek. "Banke s tržišnim udjelom većim od pet posto u pravilu su profitabilnije od banaka s nižim udjelom. Vjerujemo da će globalne banke jačih pozicija u srednjoj Evropi biti otvorenije prema konsolidaciji, a na jugu je već i vidljiv proces pripreme za moguće transakcije", prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: