{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Challenge to Change: Nova prilika za dobijanje bespovratnih sredstava Challenge fonda

4.12.2018. u 08:18
23
Challenge to Change: Nova prilika za dobijanje bespovratnih sredstava Challenge fonda
23
Challenge to Change: Nova prilika za dobijanje bespovratnih sredstava Challenge fonda
Privredni subjekti sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske po treći put mogu aplicirati za bespovratna sredstva Challenge fonda. Javni poziv je otvoren do 17. decembra do 24 sata.
Fond raspolaže sa oko tri miliona eura namijenjenih privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Inovativna rješenja mogu se odnositi kako na značajno poboljšanje postojećeg proizvoda, procesa ili usluga, tako i na njihov suštinski novitet. Bitno je naglasiti da za Challenge fond inovacija treba biti na višem nivou od internog nivoa privrednog subjekta. Činjenica je da konkurentnost privrednih subjekata upravo zavisi o inovativnosti. Nažalost, u našoj zemlji privredni subjekti se teško odlučuju za uvođenje inovacija, a glavni razlog je nedostatak finansijskih sredstava. Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - Sida je prepoznala taj problem i izdvojila 4.2 miliona eura za Challenge to change projekt koji će do 2020. godine implementirati Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Partner u projektu je i region Ostergotland, Istočna Švedska.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može trajati duže od godinu dana.

Sve pristigle prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma - inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.
Prijave na ovaj poziv moraju biti podnesene isključivo u elektronskoj formi na www.c2c.ba u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Vodič/Smjernice za aplikante.

Potencijalni aplikanti iz Bosne i Hercegovine imali su mogućnost da se detaljnije informišu o ovom pozivu u okviru info sesija koje su u proteklom periodu održane u Brčkom, Tuzli, Zenici, Posušju, Travniku, Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Doboju, Prijedoru i Trebinju. Planirane su i info sesije u Tešnju ( 5.12. 2018. godine), Mostaru ( 7.12. 2018. godine ) i Sarajevu ( 10.12.2018. godine).

U okviru Challenge to change projekta, do sada su bila otvorena dva poziva za dobijanje bespovratnih sredstava Challenge fonda. U okviru prvog poziva potpisani su ugovori sa 28 korisnika granta za čiju realizaciju iz Challeng fonda je predviđeno 570 000,00 EUR. U okviru drugog poziva odabrano je 35 korisnika granta za čiju realizaciju iz Challenge fond je predviđeno oko 870 000,00 EUR.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: