Sastanak u Pragu
19

Češka potražuje dugovanja bivše Jugoslavije, BiH istakla kako bi ovo pitanje trebalo riješiti

B. R.
Sastanak bh. delegacije i češke delegacije u Pragu (Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH)
Sastanak bh. delegacije i češke delegacije u Pragu (Foto: Ministarstvo finansija i trezora BiH)
Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Muhamed Hasanović (SDP) je sa češkim zvaničnicima razgovarao o dugu bivše Jugoslavije prema bivšoj Čehoslovačkoj.

Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Hasanović je napomenuo da ovo pitanje nije riješeno ni 32 godine poslije raspada Jugoslavije te ga smatra jednim od važnijih pitanja sukcesije između Bosne i Hercegovine i Češke.

Delegaciju Bosne i Hercegovine čine Hasanović kao šef pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije, viceguvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine i ovlaštena bh. predstavnica za provedbu Aneksa C sporazuma o sukcesiji Ernadina Bajrović.

Oni su danas u Pragu imali sastanak s generalnim direktorom Odjela za Evropsku uniju i međunarodne odnose u Ministarstvu finansija Republike Češke Jirijem Georgievom, rukovodiocem Sektora za vanjska potraživanja i povezanu imovinu Petrom Plašilom i šeficom Odjeljenja za međunarodnu finansijsku saradnju i strana potraživanja Jitkom Vyoralovom. Hasanović je na sastanku obrazložio kako bi trebalo biti riješeno ovo pitanje.

"Istakao sam važnost uzajamnog poštovanja i saradnje u transparentnosti i dostupnosti dokumentacije kako bi se tačno utvrdio iznos dugovanja. Potrebno je provjeriti legitimitet i vjerodostojnost naloga koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu te sa svim državama nasljednicama postići dogovor kroz zajedničku radnu komisiju za Aneks C o distribuciji duga koji treba da se zajednički utvrdi na dan 4.4.1991. kada je Narodna banka Jugoslavije prekinula isplate prema državama nasljednicama", ukazao je.

Zbog toga se stanje klirinškog računa na taj datum smatra, kako je istakao, nealociranim dugom i on bi se trebao podijeliti prema procentima navedenim u sporazumu o pitanjima sukcesije iz 2001. Hasanović je poručio da je Bosni i Hercegovini neprihvatljivo da se ovo pitanje riješi onako kako ga je riješila Srbija.

"Za Bosnu i Hercegovinu krajnje je neprihvatljivo i u potpunosti odbacujemo praksu bilateralnog rješavanja ovog pitanja, kao što je to uradila Srbija, jer nije u duhu sporazuma o pitanjima sukcesije. Odbacujemo i izlaganje Bosne i Hercegovine neprincipijelnim pritiscima te pozivamo sve države nasljednice na odgovorno provođenje sporazuma o pitanjima sukcesije, posebno Aneksa C, u cilju postizanja zajedničkog dogovora", izjavio je Hasanović, saopćili su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.