Centralna banka pušta u opticaj dodatne količine novčanica štampanih u 2019.

Centralna banka pušta u opticaj dodatne količine novčanica štampanih u 2019.
10
A. P.
30.10.2019. u 12:19
11
komentara
10

dijeljenja
Centralna banka pušta u opticaj dodatne količine novčanica štampanih u 2019. Ilustracija: Shutterstock
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će 4. novembra godine pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM, dodatno štampane u 2019. godini.
Novčanice navedenih apoena, izdanje 2019. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina biti povučene iz opticaja.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2019. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnih izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka "2019" kao godina štampanja apoena i faksimil potpisa guvernera CBBiH "Senad Softić" je pored ostalih apoena i na novčanici apoena 20 KM koja se prvi put izrađuje nakon 2012. godine. Također, naziv lokacije fragmenta stećka na naličju novčanice apoena 10 KM, verzija Federacija BiH, usklađen je s Odlukom o izmjeni Odluke o osnovnim obilježjima i dizajnu novčanica konvertibilne marke apoena 10, 20, 50 i 100 KM, "Službeni glasnik BiH", 49/18.

Novčanice prethodnih izdanja svih apoena, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH, saopćeno je iz Centralne banke BiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...