Važna državna imovina
10

Centralna banka BiH: Postignut napredak u investiranju deviznih rezervi

B. T.
Centralna banka BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Centralna banka BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Kako bi unaprijedila znanje novinara prilikom izvještavanja o finansijskim temama, odnosno svom radu, Centralna banka BiH pokrenula je ciklus svojevrsnih edukacija za predstavnike bh. medija.

Na prvom druženju novinara i stručnjaka ove institucije danas su novinarima približene teme investiranja deviznih rezervi te finansijskih izvještaja.

Govoreći o deviznim rezervama, stručnjaci Centralne banke istakli su da se radi o veoma kompliciranom i složenom procesu, posebno uzimajući u obzir trenutne uslove na finansijskom tržištu.

Rekli su da se radi o imovini nastaloj na osnovu obaveza. Kako su objasnili, devizne rezerve primarno služe kao podrška i pokriće državnoj valuti te se ne mogu koristiti za druge svrhe. Radi se o važnoj državnoj imovini koja se formira otkupom deviza od banaka i deponenata. Od osnivanja Centralne banke BiH do danas, kako je istaknuto, postignut je napredak u ovoj oblasti.

Govoreći o načinu rada službenika CBBiH u ovom procesu, objašnjeno je da je to slično brokerskom poslu koji je poznat iz filmova. međutim, istaknuto je da su bankari vrlo oprezni, jer je primarni cilj zadovoljiti sigurnost i likvidnost, mada nastoje biti i profitabilni.

Na današnjem druženju novinarima je približena i tema finansijskih izvještaja te sugerirano na koji način bi trebali postupati s njima.