{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Centralna banka BiH objavila novu statistiku kamatnih stopa

F
10.4.2013. u 12:32
3
Centralna banka BiH objavila novu statistiku kamatnih stopa
3
Centralna banka BiH objavila novu statistiku kamatnih stopa
Centralna banka BiH (Foto: Klix.ba)
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) uspostavila je novu statistiku kamatnih stopa i počela s njenim objavljivanjem, te time ostvarila značajan napredak u cilju dostizanja standarda EU u oblasti statistike.
Nova statistika kamatnih stopa usklađena je s metodologijom propisanom od Evropske centralne banke (ECB), koju primjenjuju zemlje članice EU i eurozone.

Ova statistika sadrži 82 indikatora o ponderisanim/vaganim prosjecima kamatnih stopa komercijalnih banka, sa serijom podataka, počevši od januara 2012. godine.

Od navedena 82 indikatora, 60 se odnosi na kamatne stope za različite tipove kredita komercijalnih banaka, a 20 na kamatne stope za depozite kod komercijalnih banaka.

Ovaj projekt je u pripremnoj fazi bio potpomognut programom tehničke pomoći iz fondova IPA 2008 za CBBiH, a koji je implementiran kroz saradnju s ECB-om i Austrijskom narodnom bankom (OeNB).

Publikovani podaci o kamatnim stopama, uz prateću Metodologiju za kompilaciju i prezentaciju statistike kamatnih stopa biće dostupni na web-stranici CBBiH – www.cbbh.ba (Statistika/Finansijski sektor BiH/Statistika kamatnih stopa), kao i u svim budućim publikacijama.

Najkarakterističnije kamatne stope kod kredita stanovništvu predstavljaju one na kredite opće namjene (u KM s valutnom klauzulom) s varijabilnom kamatnom stopom, koja je u februaru iznosila 9,06%, a i tokom zadnjih nekoliko mjeseci na sličnom je nivou.

Za stambene kredite (varijabilna stopa, valutna klauzula) kamatne stope znatno su niže i u februaru su iznosile 6,75%, a u prethodnoj godini uglavnom nisu prelazile nivo od 7%.

Kamatne stope na potrošačke kredite (varijabilna kamata, valutna klauzula) su nešto iznad 8% i u februaru su iznosile 8,23%.

Za kredite preduzećima, kamatne stope su klasifikovane prema visini kredita (do 500.000, od 500.000 do dva miliona i iznad dva miliona KM).

U kategoriji kredita do 500.000 KM najzastupljeniji su krediti u KM s varijabilnom stopom i kamatna stopa u februaru je iznosila 8,1% (niža je u odnosu na kretanja u 2012.).

Krediti u kategoriji od 500.000 do 2 miliona KM znatno su jeftiniji i kamatna stopa je u februaru iznosila 6,56%, a niža je od prosjeka u prethodnoj godini.

Krediti iznad dva miliona KM (varijabilna stopa, u KM) u februaru su imali kamatnu stopu od 6,28%, dok se u 2012. kretala uglavnom iznad 6,5%.

Kreditiranje u stranim valutama je vrlo slabo zastupljeno kod domaćih banaka, jer se većina kreditiranja realizuje u domaćoj valuti KM ili u KM s valutnom klauzulom.

Po novoj metodologiji kamatne stope na depozite sada omogućavaju upoređivanje po različitim periodima dospijeća.

Kamate na depozite stanovništva (u EUR) imaju jasnu gradaciju u pogledu visine kamatne stope, jer oni s dogovorenim dospijećem do godinu dana imaju kamatnu stopu od 2,2%, od jedne do dvije godine dospijeća imaju stopu 3,45%, a iznad dvije godine 4,2%.

Preduzeća primarno deponiraju u domaćoj valuti, a kamatne stope kreću se od 3,34% (dospijeće do jedne godine) do 4,93 (dospijeće između jedne i dvije godine), saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: