Finansije
0

Centralna banka BiH i ECB uspješno završili program tehničke saradnje

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) i Evropska centralna banka (ECB) danas su u Sarajevu obilježile uspješan završetak 18-mjesečnog programa tehničke saradnje. Kako je istaknuto na završnoj ceremoniji i konferenciji za novinare u CBBiH, završetak programa je važan korak naprijed u naporima CBBiH u pridruživanju Evropskom sistemu centralnih banaka (ESCB) nakon ulaska BiH u EU.

Kao rezultat tog programa, CBBiH je u mogućnosti pružanja još boljih usluga javnosti. Program doprinosi provođenju zdrave monetarne politike i politike finansijske stabilnosti, u korist stanovništva BiH.

Započet je u aprilu prošle godine, finansirala ga je Evropska unija (EU) putem Instrumenta programa za pretpristupnu pomoć (IPA) s jednim milionom eura, a provela ECB u saradnji sa sedam centralnih banaka Eurosistema: Njemačke (Deutsche Bundesbank), Grčke (Bank of Greece), Španije (Banco de España), Italije (Banca d’Italia), Holandije (De Nederlandsche Bank), Austrije (Oesterreichische Nationalbank) i Slovenije (Banka Slovenije).

Eksperti centralnih banaka Bugarske i Rumunije također su učestvovali u ovom programu. Ocijenjen je kao izuzetno uspješan, ne samo od CBBiH i partnera iz eurosistema već i od Evropske komisije i eksternog monitoringa.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kazao je da su projektom bili obuhvaćeni: statistika, ekonomsko modeliranje, finansijska stabilnost, harmonizacija legislative s EU, koordinacija procesa evropskih integracija i informaciona tehnologija.

"Ključni rezultati su već vidljivi za nas jer smo tokom projekta mnoge preporuke već implementirali“, istakao je Kozarić.

Tako je Izvještaj o finansijskoj stabilnosti za 2010. u potpunosti pripremljen u skladu s novim pristupom baziranom na riziku koji korespondira s najboljim evropskim standarima i praksama.

Također, pripremljena je i nova metodologija razvoja ekonomskog modeliranja koja znatno unapređuje kapacitete CBBiH u oblasti ekonomskih analiza i projekcija.

"Proaktivan stav CBBiH tokom projekta garantuje i održivost rezultata i nastavak aktivnosti na usaglašavanju s evropskim i međunarodnim standardima“, kazao je Kozarić, izražavajući zahvalnost svima koji su učestvovali u njegovom provođenju.

"Naš posao tokom zadnjih 18 mjeseci dodatno je podstakao evropske integracije u području centralnog bankarstva“, istakao je u obraćanju zamjenik generalnog direktora Direkcije za međunarodne i evropske odnose Evropske centralne banke Gilles Noblet.

Ovaj program je, po njegovim riječima, proveden tokom naročito stresne faze i neizvjesnosti. Finansijska kriza, koja je svoje prve znakove pokazala u eurozoni kao kriza likvidnosti na međubankarskom tržištu 2007. sada postaje dužnička kriza. Nivo zaduženosti nekih zemalja je visok i potrebno je da bude smanjen. Dodatno, bolji mehanizmi upravljanja trebalo bi da budu razvijeni da bi se spriječile slične situacije u budućnosti.

"Vjerujem da smo našim programom tehničke saradnje s CBBiH doprinijeli jačanju institucija u BiH. Snažne institucije i dobro upravljane od suštinskog su značaja i za Evropsku uniju i za BiH“, kazao je Noblet.

Šef odsjeka za evropske i ekonomske integracije Delegacije EU u BiH Jurges Vilscinkas izrazio je zahvalnost svima koji su svojim naporima doprinijeli u realizaciji ovog projekta koji doprinosi finansijskoj i monetarnoj stabilnosti BiH, jačanju kapaciteta CBBiH, te približavanju evropskim standardima u ovoj oblasti.

Kada je riječ o glavnim rezulatima programa, navedeno je da će nova statistika kamatnih stopa biti uskoro implementirana, a sačinjen je akcioni plan za razvoj statistike portfolio investicija. Također, obučeno je osoblje kako da koristi modele kratkoročnog prognoziranja za ekonomske analize i istraživanja, a CBBiH je uspostavio službu koja je specijalizirana za ekonometrijsko modeliranje.

Uspostavljena je mapa puta kojom je planirano učešće i doprinos CBBiH u procesu integriranja u EU. To će omogućiti CBBiH da planira svoje djelovanje u narednim godinama, te pomoći u postavljanju prioriteta u raspodjeli resursa.

Uz to, program je doprinio procesu usklađivanja koji je potreban da bi došlo do usklađivanja s pravnim okvirom EU.

Također, CBBiH je pripremio akcioni plan kojim se utvrđuju prioriteti za unapređenje usluga i sigurnosti informacione tehnologije u narednih nekoliko godina.