Finansije
0

CBBiH: Podrška Udruženju društava za leasing u BiH

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja društava za leasing u BiH koji su zatražili podršku CBBiH u rješavanju nagomilanih problema vezanih za leasing.

Predsjednik Udruženja društava za leasing u BiH Sulejman Hadžić posebno je naglasio problem tumačenja i primjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji se odnosi na retroaktivno plaćanje PDV-a na kasko osiguranje, kod čijeg ugovaranja i plaćanja su posredovale leasing kompanije.

Primjenom ovakvog stava, postoji mogućnost da bude ugroženo tržište leasinga u BiH, kao dijela finansijskog sektora koji je u razvoju, istakli su predstavnici ovog udruženja, te ukazali i na problem zakonske neuređenosti za djelovanje ovog sektora i nepostojanja nadzora nad njegovim poslovanjem.

Guverner Kozarić istakao je da CBBiH, iako nije nadležna za poslovanje ovog sektora, uz rad bankarskog sektora, nastoji afirmisati i rad osiguravajućih kuća, leasing kompanija i drugih oblasti finansijskog sektora.

CBBiH, također, podržava i donošenje zakona o leasingu i rješavanja pitanja supervizije ove oblasti.

Razgovoru je prisustvovao i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Peter Nicholl koji je obećao da će se angažovati u rješavanju ovog problema, saopćila je danas Služba za odnose s javnošću CBBiH.