Kako pomoći pogođenima
61

Čavalić: Moratorij na kredite je nejasno definisan, bankama ostavljeno da budu krajnje selektivne

R. D.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Moratorij na otplatu kredita je mjera ublažavanja posljedica koronavirusa koja posljednjih dana najviše interersira građanstvo u našoj zemlji. Mjera koja je dogovorena između bankarskog sektora i Vlade Federacije BiH nejasno je prezentirana javnosti i već je izazvala brojne nedoumice.
Kod moratorija na otplatu kredita dosad je skoro jedino sigurno da će ga moći koristiti oni koji su direktno pogođeni posljedicama pandemije kornavirusa, a kako je kazano, banke će tek trebati da definiraju način provedbe.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Klix.ba kaže kako je bankarski sektor likvidan i ima mogućnosti da kratkoročno preuzme dio tereta aktuelne krize.

"Razumljivo je da ovo uradi i prije odluka nadležnih. Postojeća mjera moratorija na isplatu rata kredita za fizičke i pravne osobe je dosta nejasna, nedorečena i ostavlja veliki prostor za manipulacije. Konkretno, bankama se ostavlja diskreciono pravo da budu krajnje selektivne pri ovoj odluci", kaže on.

Dodaje kako je, uzimajući u obzir da je naš bankarski sektor veoma konzervativan u smislu kreditiranja, naročito privrede, a s druge strane da će globalna recesija utjecati na svaki aspekt naše ekonomije, jasno zašto je ovo problematično.

"Također, postoji izuzetan problem pri realizaciji mjere u smislu komunikacije s korisnicima banke. Shodno mjerama socijalnog distanciranja, brojni korisnici nisu u prilici pravovremeno ostvariti benefite date mjere. Bitno je navesti da će se moratorij svakako trebati dodatno definisati sa produženjem roka na 6 mjeseci", smatra Čavalić.

Naime, svaki dan donosi nove ekonomske pretpostavke koje idu u prilog tome da finansijski i javni sektor moraju podržati realni sektor naše ekonomije.

"Ne treba svakako zaboraviti to da banke sada treba da budu i podrška kao kreditori i kupci vrijednosnih papira. U suprotnom ćemo imati izuzetnu krizu likvidnosti koja će se vratiti kao bumerang inače opreznim bankama", zaključio je Čavalić.