VTK-u se nisu žalili
4

Bojić: Među dobavljačima ima nervoze, ali dugovi Agrokora ne mogu ugroziti ekonomske prilike u BiH

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Bruno Bojić prokomentarisao je za Klix.ba situaciju u kojoj su se našli bh. dobavljači nakon krize koja je zahvatila hrvatski Agrokor. Kazao je da su neke nepromišljene izjave dovele do nervoze među njima, ali da se niko od bh. dobavljača nije obraćao primjedbama ili žalbama.

Određeni medijski navodi upozoravaju da će u fokusu isplate dugova nove uprave Agrokora biti dobavljači iz Hrvatske, što je umnogome zabrinulo dobavljače iz Bosne i Hercegovine.

Bojić ističe da vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak može uzeti dividendu za poslovanje Agrokorovih firmi kćerki u Bosni i Hercegovini, ali da ne može određivati prioritete u izvršavanju obaveza u Bosni i Hercegovini.

"Oni se ne mogu petljati u to da li će se nekome plaćate obaveze ili ne, niti mogu davati prioritete glede izvršavanja obaveze u Bosni i Hercegovini, odnosno ne mogu utjecati na ugovorene rokove i izmirivanje obaveza prema radnicima i prema državi, tj. poreskim upravama", rekao je Bojić.

Dugovanja dobavljačima

Potpredsjednik VTK-a ističe da dugovanja dobavljačima iz BiH u cijelosti iznose blizu 170 miliona konvertibilnih maraka.

"Međutim, postoji međusobno povezanih osoba, kao što je saradnja između Konzuma i Leda, ili drugih kompanija, gdje ima još 125 miliona KM dugova", kazao je Bojić.

Dodao je da dug od 170 miliona KM, koliko do sada ima potraživanja, nije nešto što će ugroziti njihovo poslovanje i njihovu likvidnost, a samim tim ni ekonomske prilike u BiH.

"Neke nepromišljene izjave dovele su do toga da su dobavljači nervozni. No, mi nemamo nijednu primjedbu, nijedan zahtjev, niti bilo što što ukazuje na negativno postupanje prema nekom dobavljaču ili prema nekom pružatelju usluga kada je riječ o Agrokorovim kćerkama i njihovom poslovanju u Bosni i Hercegovini", kaže on.

Ističe da nemaju čak ni radničkih primjedbi vezanih za nekorektno postupanje, da im se ne izvršavaju poreske i druge uplate.

"U ovom momentu mnogo više su zabrinuti zbog samog poslovanja Agrokora u Republici Hrvatskoj, na način na koji je preneseno na Vladu Republike Hrvatske. Bankarski povjerioci iskazali su interes da nastave saradnju kako bi se iz budućeg poslovanja napravio iskorak u svemu, a samim tim i realizirali u cijelosti svoje poslove", kaže Bojić.

Uočljivi rezultati "Lex Agrokora"

Prema njegovim riječima, već se vide rezultati zakona (Lex Agrokor) o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za njihovu zemlju, odnosno za Republiku Hrvatsku i oni su itekako važni za stabilizaciju i normalizaciju poslovanja Agrokora.

"Računi hrvatskih kompanija prekjučer su deblokirani. Iz tekućeg poslovanja stvara im se prva likvidnost koja će se koristiti za rješavanje urgentnih potreba. Sad govorimo o prostoru Republike Hrvatske, jer prostor Bosne i Hercegovine posluje pozitivno. Izmiruju se sve obaveze i prema dobavljačima i prema radnicima i prema državi. Ali tamo je napravljen iskorak da su banke stavile sebi kao prioritet da se postigne cilj da se osiguraju sredstva koja će biti potrebna Agrokoru za likvidnost. Sve to kako bi platili dobavljače, kako bi isplatili plaće u Hrvatskoj", kategoričan je Bojić.

Zaključio je da ukoliko se ne desi nešto nepredvidivo, kriza se ne bi trebala u većoj mjeri odraziti na Bosnu i Hercegovinu.