{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Blagi pad leasing sektora u FBiH

S
10.9.2012. u 12:47
0
0
Blagi pad leasing sektora u FBiH
0
Blagi pad leasing sektora u FBiH
Sektor leasinga u Federaciji BiH FBiH u prvoj polovini godine doživljava blagi pad u odnosu na prethodnu godinu u segmentu novih plasmana, a bilansna suma ovog sektora 30. juna iznosila je 717.350 KM, što je za šest posto manje nego 31. decembra 2011. godine.
Ukupan gubitak sektora leasinga u prvom polugodištu ove godine iznosio je 7.587 KM, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kod pojedinih leasing društava još su prisutne poteškoće u poslovanju koje proizilaze iz naplate potraživanja nastalih u prethodnim periodima, što je uzrokovalo povećanje troškova rezervi za gubitke koji su direktno uticali na rezultat poslovanja leasing društava.

Zaključno sa 30. junom, u Federaciji BiH je registrovano ukupno sedam leasing društava koja obavljaju poslovne aktivnosti u 28 podružnica, od kojih se 23 nalaze u FBiH i pet u Republici Srpskoj.

Tri leasing društva iskazala su negativan finansijski rezultat, dok su četiri ostvarila dobit. Osnovni kapital leasing društava iznosio je 60.288 KM, dok ukupan kapital sektora na dan 30. juna iznosi 45.517 KM.

Novi plasmani po finansijskom i operativnom leasingu u drugom kvartalu 2012. godine iznosili su 63.623 KM i odnose se na 1.811 aktiviranih ugovora. U odnosu na isti period prethodne poslovne godine, navedeni iznos finansiranja manji je za 14.266 KM ili za 18 posto, dok je broj novozaključenih ugovora manji za 111 ili za šest posto.

U poređenju sa realizacijom iz prethodnog kvartala 2012. godine, ukupan iznos finansiranja u drugom kvartalu veći je za 23.075 KM ili za 57 posto.

U narednom periodu leasing društva treba dodatno da se fokusiraju na kontrolu dospjelih potraživanja, povećanje broja novozaključenih ugovora, smanjenje troškova poslovanja i naplatu nekvalitetnih plasmana, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: