Finansije
0

Bjelorusija ponovo snizila stopu refinansiranja

FENA
Zgrada Narodne banke
Zgrada Narodne banke
Narodna banka Bjelorusije je saopćila da će od 16. maja sniziti stopu refinansiranja sa 36, na 34 posto, što će biti četvrto sniženje od početka godine, kada je iznosila 45 posto.

Odluka je zasnovana na pozitivnoj ocjeni kretanja u ekonomiji, prije svega na usporavanju tempa inflacije, ukazano je u saopćenju u petak, javljaju agencije.

Inflacija u Bjelorusiji je u prvom kvartalu usporila na 6,8 posto, u poređenju sa 10,9 procenata u istom periodu 2011.

To je približno u skladu s prognozom da će inflacija ove godine opasti na 19 do 22 posto, sa prošlogodišnjih 108,7 posto, prenijeli su ruski mediji.

Prvi vicepremijer vlade Bjelorusije Vladimir Semaško je u petak predložio Narodnoj banci da ubrza tempo sniženja kamatnih stopa do kraja 2012., u skladu sa nivoom inflacije, kako bi bila povećana dostupnost kredita za realni sektor ekonomije.

Vlasti Bjelorusije su radi spasavanja domaće ekonomije postigle sporazume o privlačenju stranih zajmova.

Organizacija Euroazijska ekonomska zajednica (EvrAzES) je za Minsk otvorila kreditnu liniju od tri milijarde dolara, a milijardu dolara kredita je odobrila i Narodna Republika Kina.

Bjeloruskoj ekonomiji su pomogli i povoljni uvjeti za isporuke ruskog prirodnog gasa, s obzirom da Minsk ove godine dobija to gorivo po cijeni od 165,6 dolara za 1.000 kubnih metara (m3), dok je prosječna cijena u 2011. iznosila 265 dolara za 1.000 m3.