Teška situacija
75

Bileća dotakla finansijsko dno: Općina nema novca, pokrenuta prinudna naplata

V. K.
Bileća (Foto: Shutterstock)
Bileća (Foto: Shutterstock)
Centralni registar vrijednosnih papira RS-a pokrenuo je u slučaju Općine Bileća prinudnu naplatu obveznica što ujedno znači i samo jedno - da je općina na samom jugu BiH ostala bez finansijskih sredstava.

Naime, ovaj postupak pokrenut je 5. aprila 2024. godine te je navedeno kako je procedura pokrenuta zbog neplaćanja u roku.

Loša finansijska situacija u Bileći traje već godinama, a općini nije prvi put da se nalazi u problemima.

Još 2019. godine, iz PU Republike Srpske kazali su da dug iznosi 204.500 KM, a slična situacija nastavila se i godinama kasnije.

Zaduživanje se nastavilo i 2022. godine kada je Skupština Opštine Bileća donijela odluku o zaduženju putem obveznica u visini od 4,3 miliona KM kako bi se vraćali dugovi iz prethodnih godina.

Najviše novca, 4,2 miliona KM namijenjeno je tada isplati obaveza prema Poreskoj upravi RS-a, a zbog čega često dolazi do blokata računa.

"Na tržištu kapitala opština se zadužuje na deset godina uz jednu godinu grace perioda, uz 4,2 kamatnu stopu. Namjena će biti zatvaranje duga prema Poreskoj upravi RS-a koju smo naslijedili u iznosu 3,6 miliona KM, koji sada oko četiri miliona" rekao je tada Miljan Milićević, načelnik Odjeljenja za finansije Opštine Bileća.

Kada je riječ o spornoj obveznici zbog koje je pokrenuta prinudna naplata, a koji je upisan pod oznakom OPBC-O-A, na stranici Centralnog registra može se vidjeti kako je riječ o dospjelim obavezama u vrijednosti od 47.881,58 KM. Rok plaćanja bio je 4. april, ali do toga nije došlo te je Centralni registar bio primoran pokrenuti prinudnu naplatu.