Rok ističe
0

Biden i McCarthy daleko od dogovora o podizanju granice duga

S. Š.
Kevin McCarthy i Joe Biden tokom jučerašnjeg razgovora (Foto: EPA-EFE)
Kevin McCarthy i Joe Biden tokom jučerašnjeg razgovora (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden i najviši republikanac Kevin McCarthy nazvali su svoje posljednje razgovore o gornjoj granici duga produktivnim, međutim dogovor još nije postignut.
"Vjerujem da možemo postići dogovor", rekao je novinarima predsjednik Predstavničkog doma McCarthy. S druge strane, priznajući područja neslaganja, Biden je rekao da "podrazumevano nije na stolu".

Ministrica finansija Janet Yellen ponovila je da će SAD vjerovatno, od prvog juna ostati bez gotovine.

Gornja granica duga je ograničenje potrošnje koje postavlja Kongres i koje određuje koliko novca vlada može posuditi.

Neuspjeh da se poveća preko trenutne granice od otprilike 31,4 biliona dolara (25,2 biliona funti) do juna može dovesti do toga da SAD ne otplate svoj dug.

To bi značilo da vlada više ne može da pozajmljuje novac ili plaća sve svoje račune. To bi također prijetilo da izazove haos u globalnoj ekonomiji, utičući na cijene i stope hipoteka u drugim zemljama.

Predsjednik je ranije završio put u Japan na samit G7 i vratio se u SAD u nedjelju kako bi riješio zastoj oko američkog duga.

U saopćenju objavljenom nakon njegovog sastanka sa predsjedavajućim Predstavničkog doma, Biden ja je jedini način da se krene naprijed je u dobroj vjeri prema dvostranačkom sporazumu."

McCarthy je najavio da će pregovore sa Bidenom voditi sve dok se ne postigne dogovor.

Yellen je objavila u ponedjeljak pismo upozorenja Kongresu tvrdeći da će SAD vjerovatno ostati bez novca za plaćanje svojih računa već prvog juna ukoliko ne dođe do povećanja gornje granice duga.

Ona je pojačala hitnost i nazvala mogućnost neplaćanja početkom juna "veoma vjerovatnom".

Inače, i Biden i McCarthy su pod pritiskom lijevog i desnog boka svojih stranaka da održe liniju. Sa demokratskom većinom od jednog mjesta u Senatu i republikancima koji imaju usku kontrolu nad Domom, dogovor se do sada pokazao neuhvatljivim, piše BBC.