Moć navike
40

Bh. građani sve više koriste bankovne kartice, ali za podizanje gotovine

Piše: El. B.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Od brzine plaćanja, preko praktičnosti do sigurnosti - da elektronsko plaćanje prilikom kupovine donosi brojne pogodnosti nepobitna je činjenica. Iako BiH prati svjetske trendove i u području kartičnog poslovanja, a ovaj sektor bilježi rast u dijelu broja i korištenja kartica, bh. građani bankovne kartice najviše koriste za podizanje gotovine kojom plaćaju iz navike.

"Gotovina je u BiH još uvijek najzastupljeniji način plaćanja i daleko je veće učešće gotovinskog u odnosu na bezgotovinsko plaćanje u poređenju sa naprimjer zemljama Evropske unije. Jedan od osnovnih razloga je navika naših građana da plaćaju gotovinom koju je je teško promijeniti. Međutim, sigurno je da će razvoj ovog načina plaćanja biti sve veći u BiH i u narednom periodu, pogotovo kod mladih generacija i njihovog uključivanja u ove vrste servisa i usluga", rekli su iz Centralne banke BiH (CBBiH).

Prema njihovim podacima bh. građani najviše koriste bankovne kartice za podizanje gotovine.

"Od ukupne vrijednosti transakcija realizovanih upotrebom kartica u zemlji i inostranstvu, u 2016. godini je na bankomatima podignuto 71 posto gotovine, dok je na mjestima prodaje (POS aparatima) realizirano 29 posto vrijednosti. U protekloj godini procenat realizovane gotovine na ATM i POS uređajima je iznosio 82%, a vrijednost roba i usluga je iznosila samo 18% od ukupnog prometa putem kartica", rekli su iz Centralne banke BiH.

Najnoviji podaci MasterIndex istraživanja o finansijskim navikama i potrebama aktivnih korisnika kartica pokazuju da 75 posto ispitanih bh. građana koristi novčanice i kovanice za račune do 25 KM, dok 79 posto njih veće iznose plaća karticom.

Prema njihovim podacima, bh. građani u 45 posto slučajeva debitne kartice koriste za plaćanje namirnica, 37 posto za plaćanje benzina te 47 posto na bankovnim šalterima i bankomatima.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kreditne kartice koje pružaju mogućnost odgođenog plaćanja bh. građani najviše koriste za kupovinu namještaja i uređanja, a zatim za kupovinu odjeće i benzina.

Bh. građani trenutno imaju aktivnu 2.042.280 karticu i ta brojka predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine. Broj bankovnih kartica u našoj državi je prošle godine povećan za 29.061 u odnosu na 2015. godinu.

Osim broja kartica, primjetan je značajan porast vrijednosti transakcija realiziranih karticama u zemlji i inostranstvu. 2015. godine realizovana vrijednost transakcija iznosila je 7.663.585.465 KM, a prošle godine ta cifra popela se na 8.791.381.069 KM.

Iz Centralne banke BiH poručuju da banke intenzivno rade na uvođenju većeg broja ATM i POS uređaja.

"U protekloj godini bilo je ukupno 1.512 instaliranih ATM uređaja i 27.353 POS uređaja, od toga 26.324 u trgovinama i 1.029 na šalterima banaka", rekli su.

Primjetan je i trend povećanja broja klijenata koji koriste usluge elektronskog bankarstva.

"Od ukupnog broja korisnika internet ili neke vrste elektronskog bankarstva, 48.053 je bilo pravnih subjekata i 335.708 fizičkih lica", podaci su Centralne banke BiH.

Poručuju da bezgotovinsko plaćanje pomaže, prije svega, ekonomiji jedne zemlje te da je jako bitno i sa aspekta sprečavanja bilo kakvih manipulacija, borbe protiv sive ekonomije i uvođenja gotovine u legalne ekonomske tokove.