Finansije
0

BBI banka obezbijedila egzistenciju za 72 porodice

Klix.ba
BBI banka u saradnji sa svojim partnerima i prijateljima počela je s realizacijom humanitarne akcije podjele krava za 72 socijalno ugrožene porodice u BiH.

Riječ je o projektu kojim BBI banka želi pomoći u rješavanju egzistencijalnih pitanja porodica čiji članovi nisu zaposleni, naročito u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine.

"Supruga i ja ne radimo, a imamo dvoje male djece. Mlijeko su nam do sada davale naše dobre komšije. Sada kada je i naša kuća dobila kravu to će biti veliko olakšanje", kaže Damir Begić, koji se 2004. godine iz izbjegličkog centra u Gračanici vratio u selo Pobuđe u općini Konjević Polje. Damir je devet godina nakon rata živio u izbjegličkim centrima.

Nakon ženidbe odlučio je novi život započeti u porodičnoj kući u Pobuđu. Tu su mu se rodila i djeca, kćerka Džana i sin Demir.

"Prije udaje nisam imala priliku živjeti na selu i baviti se poljoprivredom. Trebalo je vremena da se naviknem na ovakav život. Međutim, sada mogu reći da smo ovdje sretni, a naša djeca žive u zdravom okruženju. Demir je odmah po rođenju imao operaciju srca i posebno za njega je važno da jede organsku hranu i udiše čist zrak", govori Damirova supruga Mirsada.

Porodica Emraha Omerovića iz Novog Sela kod Zvornika je također dobila kravu iz projekta BBI banke. Danas 19-godišnji Emrah se još kao dječak prije 13 godina sa roditeljima i bratom vratio u Novo Selo kod Zvornika. Prije godinu dana se oženio i postao je otac prekrasne djevojčice Zumre.

"Hvala dobrim ljudima iz BBI banke koji su i našu porodicu obradovali. Živimo u maloj kući sa mojim roditeljima i bratom i nismo imali kravu. To puno znači za nas, a naročito za malu Zumru, kojoj je mlijeko neophodno", kaže Emrah. Naglašava kako će im ova donacija olakšati svakodnevni život i doprinijeti u povećanju njihovih prihoda od poljoprivrede.

I porodica Dževada Bajrića iz Cerske istog je dana dobila svoju kravu. "Veoma ste nas obradovali danas. Moja osmočlana porodica, roditelji, dva brata, supruga i dvoje djece, sada će imati vlastitu kravu i svakodnevno ćemo imati mlijeko, sir i kajmak na stolu. Nadamo se da će ovo biti poticaj da u budućnosti počnemo s proizvodnjom mlijeka za tržište i vremenom povećamo broj grla stoke. Ovo je za našu porodicu veliki početak", govori Dževad.