Finansije
0

Barclays banka ukida 3.700 radnih mjesta

SRNA
Britanska banka Barclays ukinut će ove godine najmanje 3.700 radnih mjesta, od čega 1.900 iz poslovnica u Evropi i 1.800 u investicionim bankama, saopšteno je danas iz ove banke.

Ovo otpuštanje bit će realizovano prema planu strateške reorganizacije, u okviru nastojanja banke da povrati reputaciju poslije prošlogodišnjeg skandala u vezi sa namještanjem kamatne stope Libor.

Banka, koja planira da ostvari uštedu od 1,7 milijardi funti (skoro dvije milijarde eura) u 2015. godini, fokusirat će se na aktivnosti i geografske oblasti u kojima ima dovoljno veliku i konkurentnu prednost.

Prioritet budućih investicija bit će Velika Britanija, SAD i Afrika.

"Barclays je u procesu promjene. Želimo da promijenimo ono što radi Barclays i način na koji to radimo", izjavio je generalni direktor Antony Jenkins, koji je na tu funkciju imenovan prošle godine, nakon smjene njegovog prethodnika Roberta Diamonda zbog skandala u vezi sa Liborom.

Ovu banku su u junu 2012. kaznila sa 290 miliona funti britanska i američka regulatorna tijela zbog namještanja međubankarskih kamatnih stopa Libor i Euribor u periodu između 2005. i 2009. godine.