NSRS donosi odluku
47

Banke u RS-u mogle bi dobiti mobilne ekspoziture: Šta one podrazumijevaju i kome će služiti

V. K.
Ilustracija: A. L/Klix.ba
Ilustracija: A. L/Klix.ba
Narodna skupština RS-a na sjednici koja će se održati 22. maja raspravljat će između ostalog i o izmjenama zakona o mjerama sigurnosti u poslovanju gotovim novcem.

Najzanimljiviji dio ovog zakona odnosi se na uvođenje tzv. mobilnih ekspozitura. Izmjenama zakona građanima će se omogućiti uplatno-isplatno mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove novcem iz vozila.

"Obveznici zakona I kategorije koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere sigurnosti koje podrazumijevaju sistem video nadzora sa čuvanjem videozapisa u skladu sa ovim zakonom, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, te kofer za prijenos novca sa šifrom u kojem će se odlagati gotov novac i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka sa odloženim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja", navodi se.

Također, u nacrtu izmjena navedeni su i razlozi za donošenje ovakve odluke.

"Razlog za podnošenje ovog Nacrta jeste omogućavanje svim građanima Republike Srpske korištenje bankarskih usluga, s obzirom da u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nijedna banka ne obavlja bankarsku djelatnost (npr. Drinić, Berkovići, Istočni Drvar, Kalinovik) ili na područjima gdje veći dio teritorije nije pokriven ovom uslugom (npr. Hercegovina). Time će se omogućiti građanima koji žive na ovim područjima da ostvaruju svoja prava kao što je npr. pravo na osnovni račun, radi primanja plate ili penzije", navodi se.

Uzevši u obzir činjenicu da cijeli proces odobrava i da njim rukovodi i Agencija za bankarstvo Republike Srpske, tražili smo informacije i od Agencije za bankarstvo Federacije BiH o tome da li će i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine razmatrati uvođenje ovakve mjere.

Kako su istakli u odgovoru za Klix.ba, Agencija za bankarstvo FBiH za sada ne namjerava uvođenje ovakve opcije, ali će svakako ona u narednom periodu biti analizirana te će se procijeniti da li će biti potrebe za uvođenjem mobilnih ekspozitura i u ovom bh. entitetu.

Ipak, ono što treba naglasiti u kontekstu izmjena zakona u RS-u jeste i činjenica da su se u ovom bh. entitetu i ranije odlučili na izmjene određenih zakonodavnih okvira prvenstveno zbog sankcija koje su nametnute političarima, a koje između ostalog podrazumijevaju i zatvaranje računa u bankama.

Tim povodom, NSRS je izglasao izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plata u gotovom novcu.

Ekonomski analitičari za Klix.ba su ranije analizirali ove izmjene te su naglasili kako je moguće da ovakve izmjene budu zloupotrebljene.

"Za ekonomiju, mogućnost otvaranja prilika da se isplaćuje u nekim situacijama na taj način, u nekim izuzetnim situacijama, u biti ne bi se moglo računati da će biti korišteno. Ali, nikada ne znate koliko smo kreativni ljudi da tu priliku iskoristimo", rekao je krajem aprila za Klix.ba ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Inače, opcija uvođenja ovakvog vida "bankarstva u vozilu" zastupljena je u državama širom svijeta, a naročito u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su banke širom države u svoju ponudu usluga dodale mobilne filijale, kamione ili vozila opremljena bankarskom opremom u rasponu od bankomata do blagajni pa se do ureda za privredno poslovanje.

Iako je u Sjedinjenim Američkim Državama evidentiran pad potražnje za ovakvim vozilima, ona su i dalje zastupljena u pojedinim dijelovima te služe prvenstveno za obavljanje personalnih bankarskih usluga.