{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banke se okreću poslovanju na internetu, u Evropi zatvoreno 20.000 poslovnica

F
11.8.2013. u 17:57
20
18
Banke se okreću poslovanju na internetu, u Evropi zatvoreno 20.000 poslovnica
20
Banke se okreću poslovanju na internetu, u Evropi zatvoreno 20.000 poslovnica
Foto: Ilustracija
Banke u Evropi zatvorile su 5.500 poslovnica samo u 2012. godini, čime je broj zatvorenih poslovnica od početka krize dosegao brojku od 20.000. Kako bi smanjile troškove, banke samnjuju fizičku dostupnost te se okreću poslovanju na internetu.
Na 2.300 stanovnika sada postoji jedna poslovnica banke, što je za osam posto manje nego prije četiri godine, pokazuju podaci Evropske centralne banke. Iako se tih osam posto ne čini velika brojka, značajna je za mnoge stanovnike preiferije, koji su u tom razdoblju ostali bez jednostavnog pristupa bankarskim uslugama.

Najveća racionalizacija dogodila se u Španiji. Gotovo petina poslovnica zatvorena je od 2008. godine. Španska kreditna banka Bankia, morala je uvesti mobilni servis za svoje klijente – autobus koji je obilazio udaljena područja.

Francuska je suprotan primjer. Francuzi nerado zatvaraju poslovnice, te imaju najveću mrežu bankarskih poslovnica, njih čak 38.450, prema podacima iz 2012. godine, te se njihova mreža od početka krize smanjila za manje od 3 posto.

"Kada zatvorite poslovnicu, dolazite u situaciju da izgubite barem nekoliko klijenata", kaže Fabrice Asvazadourian iz konsultantske kompanije Roland Berger.

"To je trenutak kada klijente dovodite u situaciju da razmisle o promjeni banke", kaže on.

Internet bankarstvo je jedna od jeftinih alternativa koja se snažno razvija. No trebat će proći vrijeme cijele jedne generacija, kako bi se iskoristio puni potencijal.

Do sada, on line bankarstvo teško može zamijeniti sve usluge koje su nudile zatvorene poslovnice. Pogotovo internet teško može zamijeniti poslovnice onim klijentima u udaljenim područjima i onima koji se slabije koriste internetom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: