Finansije
0

Bankarski sektor: Početak oporavka u 2011. godini

SRNA
Berislav Kutle
Berislav Kutle
Bankarski sektor u BiH počinje da se oporavlja i bilježi prve uzlazne parametre, nakon što je u prvoj polovini ove godine dospio na dno recesije, ocijenio je predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Prema riječima Kutlea, poredeći kraj 2008. godine i mart 2011. - aktiva banaka je gotovo ista, kreditna aktivnost nije pala, a krediti su čak i nešto veći.

Na sinoćnjem neformalnom skupu Udruženja banaka i novinara, Kutle je ocijenio da preduslova za neku veću kreditnu aktivnost banaka u BiH nema, jer nedostaju pravi programi.

"Kamatna stopa u 2010. i 2011. godini manja je nego u Rumuniji, Bugarskoj i Hrvatskoj. Sa stopom od 7,98 odsto u ovoj godini ona je izuzetno niska za realno stanje u BiH", istakao je Kutle. 

On je napomenuo da će kamatna stopa morati da raste, ako država ne pomogne bankarskom sektoru.

"Stanje depozita smanjilo se u odnosu na 2008, pogotovo javnih i privatnih preduzeća. Štednja građana porasla je za 31 odsto, kapital banaka povećan je za 13 odsto, a rezervacije banaka povećane su za 119 odsto. Dobit banaka u 2008. iznosila je minus 191 milion KM, a sada za prva tri mjeseca 2011. godine iznosi 34 miliona KM, što je izuzetno malo, ali psihološki znači, jer govori da su se očistile aktive", naveo je Kutle.

Govoreći o ekonomskom oporavku zemlje, predsjednik Udruženja banaka istakao je da BDP u BiH iznosi 24,7 milijardi KM, što je BDP manjeg evropskog grada, a bankarska aktiva 20 milijardi KM, što je aktiva jedne manje evropske banke.
"Porast BDP-a od 1,8 ili 2,8 odsto ne znači. Bez porasti BDP-a od 10 odsto nećemo moći ići u rast", upozorava Kutle.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih u bankarskom sektoru stagnira, te u 2011. godini iznosi 10.276 radnika. U 2008. godini on je iznosio 11.158, ali prema njegovim riječima, nije bilo otpuštenih, već se radilo o redovnom penzionisanju.