Finansije
0

Bankama omogućiti brz i jednostavan reprogram kredita

FENA
Predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH i entitetskih ministarstava finansija, Agencije za osiguranje depozita BiH, entitetskih agencija za bankarstvo i predstavnici banaka u BiH održali su u Sarajevu redovni sastanak.

Na sastanku, koji je organiziralo Udruženje banaka BiH (UBBiH) usvojeni su zaključci koji bi trebali biti u funkciji preventivnog djelovanja, odnosno hitnih mjera radi ublažavanja uticaja svjetske ekonomske krize u BiH.

Ocijenjeno je da naša zemlja neće biti pošteđena uticaja krize, ali da koordiniranim akcijama i preventivnim djelovanjem njeni negativni efekti mogu biti znatno ublaženi.

Predložene su mjere - da se formira zajednički organ ili tijelo od predstavnika vlasti, CBBiH, entitetskih agencija za bankarstvo i UBBiH, koje bi imalo ulogu kriznog štaba za praćenje tih mjera i procjenjivanje potrebe za donošenje dodatnih mjera. Cilj je očuvanje kreditnog rasta u 2009. godini.

Zatim, povećati nivo osiguranih depozita iznalaženjem najracionalnijih rješenja i da agencije za bankarstvo, u saradnji s ministarstvima finansija entiteta i Distriktom Brčko, uvaže prijedlog banaka da troškovi rezerviranja za potencijalne gubitke ne budu u osnovici za plaćanje poreza na dobit.

Kao mjere predloženo je i da agencije za bankarstvo preispitaju svoje odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom i klasifikaciju aktive banaka te da se bankama omogući brz i jednostavan reprogram kredita, s mogućnošću grejs perioda za plaćanje glavnice, te da CBBiH preispita snižavanje visine naknada za svoje usluge.

Banke će kontinuirano analizirati i racionalizirati troškove poslovanja, izbjegavajući povećanje kamatnih stopa na kredite i učiniti sve na eliminaciji nelojalne konkurencije među njima, koja se ogleda kroz nuđenje besplatnih usluga i visokih kamatnih stopa na depozite, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.