Finansije
17

Austrija zainteresovana za dalja ulaganja u bankarski sektor

Klix.ba
Republika Austrija zainteresovana je za dalja ulaganja u bankarski sektor, u sektor zdrave hrane, energetski sektor i turizam, gdje BiH ima značajan potencijal, izjavio je austrijski ambasador u BiH Martin Pammer tokom današnje posjete Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH), gdje je razgovarao sa guvernerom CBBiH dr Kemalom Kozarićem.

Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, čije investicije iznose ukupno 2,6 milijardi KM, od čega najviše u finansijske uslužne djelatnosti.

Tokom razgovora guvernera CBBiH i austrijskog ambasadora naglašena je potreba unapređenja imidža države, čime bi bio olakšan pristup ulagačima.

"Postoji mnogo pozitivnih primjera ulaganja u BiH i to je slika koju treba pokazivati. Nažalost, često je imidž države lošiji nego što je to stvarno slučaj. Naš cilj je da afirmišemo dobre primjere koji će pokazati ostalim potencijalnim ulagačima da mogu doći u BiH i napraviti dobar posao", kazao je ambasador Pammer.

Guverner Kozarić je zahvalio Austriji na doprinosu ekonomskom oporavku BiH, jer su austrijske investicije, prije svega u finansijski sektor, osim neophodnog novca i kreiranja novih radnih mjesta, donijele i novu tehnologiju i novi koncept poslovanja. Na taj način je unaprijeđen kompletan nivo poslovanja bankarskog sektora u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Centralne banke BiH.