Zakon o PDV-u
172

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću: Prijedlog SDA je nedopustiv

B. R.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Asocijaciji legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) su ocijenili da je, kako su saopćili, nedopustiv prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da se uvede PDV za igre na sreću.
Napomenuli su da je Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odbio po hitnom postupku razmatrati izmjene Zakona o PDV-u, a kojim je SDA inicirala uvođenje navedenog PDV-a.

Poručili su da je to, kako su istakli, potpuni promašaj i klasični spin da bi se skrenula pažnja javnosti sa važnijih tema, a izdvojili su aferu "Repiratori", nenabavku vakcina protiv koronavirusa, probleme na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i zaduživanje države kod međunarodnih fondova po visokim cijenama.

Smatraju da je obrazloženje SDA nedopustivo.

"U obrazloženju svoga prijedloga SDA navodi da je 'neprihvatljivo da se po jednakim stopama oporezuju prehrambeni proizvodi, medicinska oprema i lijekovi, školski pribor, itd., a da igre na sreću ostaju oslobođene od PDV-a'. Takve su usporedbe apsolutno nedopustive, te potpuno u suprotnosti sa samom formom PDV-a. Da razjasnimo, PDV znači porez na dodanu vrijednost. U usporedbi, npr. s lijekovima, apoteka je lijek kupila po cijeni od pet KM, lijek je naknadno prodala kupcu za devet KM, te ta razlika od četiri KM predstavlja 'dodanu vrijednost' u smislu PDV-a", istakli su.

Naveli su kako funkcioniraju igre na sreću.

"U igrama na sreću takva klasična trgovina ne postoji. Igrači uplaćuju novac na buduće događaje, gube, dobijaju i dobijeni novac opet ulažu, te je 'dodanu vrijednost' nemoguće odrediti. Da SDA-ova ludost poput PDV-a u igrama na sreću i prođe, znači li to da će u slučajevima kada igrač s npr. pet KM uplate ostvari dobitak 50 KM, gdje je dakle 'dodana vrijednost' negativna (minus 45 KM), država vraćati PDV za svaki dobitak", pitaju se u ALPIS-u.

"Prijedlog suprotan pravilima EU"

Mišljenja su da ovoj stranci izgleda ništa ne znači to što je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Naime, tvrde da je njihov prijedlog u potpunosti suprotan direktivama EU.

"Direktiva EU (2006/112/EZ) od 28.11.2006. o zajedničkom sistemu poreza na dodanu vrijednost u članu 135. i članu 136. jasno iskazuju koje transakcije ne mogu biti u sistemu PDV-a (osiguranje, krediti, bankarske garancije, dionice, vrijednosni papiri, fondovi, poštanske marke, klađenja, itd.), iz prostog razloga jer je nemoguće odrediti dodanu vrijednost", saopćili su.

Kako su potcrtali, očigledno u SDA imaju veće stručnjake, poput parlamentarca Adila Osmanovića, nego u EU i svijetu, te su uspjeli odrediti neodredivu vrijednost, a da bi "apsurd bio veći cijeli svijet je uspio kupiti vakcine i opskrbiti se normalnim respiratorima po normalnim cijenama, samo 'stručnjacima' iz SDA to nije pošlo za rukom".

"Kladionice već plaćaju porez"

Istakli su da kladionice u Bosni i Hercegovini već plaćaju PDV na robe i usluge koje nabavljaju od dobavljača, te da je prošle godine u budžet uplaćeno skoro 15 miliona KM PDV-a od svih kladionica. Naglasili su i da su kladionice za poreze na uplate, dobitke, doprinose i ostala javna davanja uplatile 100 miliona KM.

"Međutim, ko imalo prati događanja putem medija, jasno mu je kako su kladionice SDA-ov duh u boci, kojega vade svaki put kada se guše u vlastitom blatu i kada pažnju javnosti moraju skrenuti sa mnogo važnijih i za njih opasnijih tema, kao što su već spomenuti afera 'Respiratori', nesposobnost vlasti da nabavi vakcine, problema s kojima se susreće Sebija Izetbegović na KCUS-u, te zaduživanja države kod međunarodnih fondova po visokim cijenama", ponovili su.

Kako su saopćili iz ALPIS-a, SDA-u uopće ne predstavlja problem što svojom nesposobnošću i ovakvim neizvodivim prijedlozima sramoti i sebe i cijelu Bosnu i Hercegovinu u očima EU i normalnog svijeta.

Poručili su da nude pomoć SDA-u u tumačenju domaćih i međunarodnih pravnih propisa, a ako je potrebno i za realizaciju kupovine i plaćanje vakcina jer sami, kako su naveli, očigledno za takve stvari nisu sposobni.