Finansije
11

Argentina se nagodila sa "finansijskim teroristima" i pristala platiti 4,6 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Argentina je postigla dogovor sa svojim kreditorima čime je okončana saga duga 15 godina. Prema dogovoru, Argentina će platiti 4,6 milijardi dolara američkim fondovima.

Tako će Argentina američkom hedge fondu NML Capital i njegovom vlasniku američkom milijarderu Paulu Singeru platiti 4,6 milijardi američkih dolara. To je oko 75 posto ukupnog duga Argentine prema ovom fondu na osnovu tvrdnji njegovog vlasnika.

Argentina je 2001. godine bankrotirala i njen vanjski dug u to vrijeme je iznosio 95 milijardi dolara, a značajan dio duga odnosio se na kamate prema hedge fondovima. Nakon toga većina duga je restruktuirana i umanjenja, ali su pojedini fondovi to restruktuiranje odbili te su tužili Argentinu američkim sudovima.

Prethodna predsjednica Argentine Cristina Fernández de Kirchner odbila je pregovarati sa hedge fondovima nazvavši ih "finansijskim teroristima", piše CNN.

No, novi predsjednik Mauricio Macri pristao je pregovarati u nadi da bi konačni dogovor mogao pozitivno utjecati na argentinsku ekonomiju.