Analitičari upozoravaju: Švicarski franak mogao bi nas ponovo šokirati

S
SRNA
17.1.2016. u 11:14
14
17
Analitičari upozoravaju: Švicarski franak mogao bi nas ponovo šokirati
14
Analitičari upozoravaju: Švicarski franak mogao bi nas ponovo šokirati Foto: EPA
Prošlogodišnja kriza izazvana rastom švicarskog franka mogla bi ponovo da se desi, upozorili su pojedini analitičari.
Zvaničnik kompanije "GAM" Joachim Corbach upozorio je da bi švicarski franak mogao ponovo da izazove previranja, poput prošlogodišnjih jer berzanski mešetari grade takozvane kratkotrajne pozicije ili se klade protiv rasta vrijednosti određene valute.

"Tržišta imaju kratko pamćenje. Od septembra franak je stabilizovan na 1,8 do 1,10 u odnosu na euro i investitori su počeli sa gradnjom kratkih pozicija. Da li je tržište ponovo potcijenilo isti rizik?" upitao je Corbach.

Međutim, analitičar Jamil Ahmad iz berzanske firme "FHTM" iznio je mnogo oprezniju ocjenu.

"Ako uzmemo u obzir da više nema minimalne stope razmjene u odnosu na euro, mislim da nema direktnog rizika da će Švicarska nacionalna banka ponovo šokirati tržište. Postoje glasine da ova banka i dalje interveniše na tržištima i otkupljuje euro", kaže Ahmad, dodajući da ta glasina nikad nije potvrđeno i da nije poznato koji bi nivo odnosa između eura i franka trebao biti postignut.

Berzanske firme i dalje su na oprezu zbog moguće krize na tržištu valuta, ali je ta industrija sprovela brojne mjere kako bi se amortizovao sličan rizik.

"Kriza iz januara prošle godine bila je signal za buđenje za one koji su uspjeli da je prebrode. Sada su bolje pripremljeni i uvedene su brojne mjere za amortizovanje rizika", navodi analitičar Favad Razakzada iz firme "Foreks".

Švicarska nacionalna banka iznenadila je berze i finansijska tržišta 15. januara prošle godine, kada je neočekivano odustala od napora da zaustavi rast franka u odnosu na euro. Vrijednost franka je odmah porasla, izazivajući nemire na finansijskim tržištima širom svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: