Amerikanci tvrde: I mala povišica plaće može vam spasiti život

Amerikanci tvrde: I mala povišica plaće može vam spasiti život
18
N.I.
10.1.2020. u 12:56
8
komentara
18

dijeljenja
Amerikanci tvrde: I mala povišica plaće može vam spasiti život Ilustracija: Shutterstock
Značaj koji ima minimalno povećanje prihoda je zapanjujući, tvrde naučnici. Nova opservacijska studija provedena u SAD-u otkriva povezanost između povećanja minimalne cijene rade i pada stope samoubistava stanovništva.
Iako je stopa počinjenih samoubistava u padu u većini razvijenih zemalja svijeta, stanje je malo drugačije u SAD-u, gdje je samoubistvo i dalje proporcionalno učestalo.

Da bi pronašla načine kako poboljšati mentalno stanje u društvu, grupa stručnjaka je došla do spoznaje da je povećanje minimalca u iznosu od jednog dolara, u razdoblju između 1990. i 2015., spriječilo smrt oko 27.550 osoba koje su dignule ruku na sebe (Science Alert).

Ovo saznanje odnosi se na pojedince koji u najboljem slučaju imaju srednjoškolsko obrazovanje, ne uključujući osobe s fakultetskom diplomom, pa nadalje.

Značaj koji vrlo mala povišica predstavlja je izrazito naglašen u razdobljima velike nezaposlenosti.

"Samoubistvo je nerijetko pokazatelj stresnog finansijskog stanja, kao što su gubitak posla, dugovi i teški materijalni uvjeti. Ipak, manje je poznato kako se ekonomskim putem, na primjer, povećanjem minimalne cijene rada, mogu umanjiti čimbenici rizika po mentalno zdravlje", saopćila je grupa stručnjaka koja je provela istraživanje.

Oni su do svoje računice došli tako što su zbrojili broj samoubistava ljudi između 18. i 64. godine, u svih pedeset država SAD-a i glavnom gradu, Washingtonu, tokom razdoblja od 1990. do 2015. Zatim su dobiveni zbroj usporedili s promjenama u iznosu minimalne cijene rada tijekom tog razdoblja.

Na osnovi sakupljenih podataka, procjenjuje se da se stopa samoubistava za svaki dolar povećanja minimalca smanjivala za 3,5-6%. Kao što je već spomenuto, ove brojke se odnose na pojedince čije obrazovanje ne prelazi srednju školu, jer sličan efekt nije zapažen kod akademski obrazovanih ljudi.

Važno je napomenuti da je riječ o opservacijskoj studiji. Sakupljeni podaci nisu dovoljni da bi se sa sigurnošću dokazala povezanost između povećanja minimalca i smanjenja stope samoubistava u stanovništvu. Ipak, veza koja je pronađena dobar je indikator pozitivnog utjecaja koji materijalno stanje ima na mentalno zdravlje.

"Naše otkriće u skladu je s činjenicom da se unaprjeđenjem kvalitete života niže obrazovanih ljudi, koji najčešće rade minimalno plaćene poslove i koji su u većoj opasnosti od narušavanja mentalnog zdravlja, može umanjiti rizik od samoubistava", zaključuje grupa stručnjaka koja je vršila opservaciju.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...